Po Belgiji, Rusiji, Italiji, Poljski in Ukrajini je Španija postala šesta reprezentanca, ki si je v kvalifikacijah priigrala nastop na evropskem nogometnem prvenstvu. Na njem bo nastopila šestič zapored, potem ko ji je na gostovanju na Švedskem remi (1:1) z zadetkom v drugi minuti sodnikovega dodatka zagotovil Rodrigo. Dvakratni evropski prvaki so uspeh posvetili svojemu nekdanjemu selektorju Luisu Enriqueju, ki je zaradi osebnih razlogov odstopil junija letos, kljub temu pa po tekmi priznali, da s svojo predstavo niso zadovoljni. Remi proti Švedom, ki jih niso premagali na zadnjih petih gostovanjih, je bil že njihov drugi v nizu, saj se je z rezultatom 1:1 končal tudi obračun minulo soboto proti Norvežanom.

»Jasno nam je, da če ne zmagamo na vsaki tekmi, bodo ljudje začeli govoriti, da ne igramo na dovolj visoki ravni. Smo ena najboljših reprezentanc na svetu, zato jih razumem. A zelo pomembno je, da smo se uvrstili na evropsko prvenstvo. Zdaj se moramo izboljšati in nadaljevati razvoj svojega nogometnega sloga,« je po tekmi povedal španski junak Rodrigo.

Po porazu proti Grkom z 1:2 in zmagi Finske proti Armeniji s 3:0 so se dva kroga pred zaključkom kvalifikacij v težavah znašli nogometaši Bosne in Hercegovine. Ti imajo po osmih odigranih tekmah v skupini J le še teoretične možnosti za preboj na evropsko prvenstvo. Zmagovalki skupine Italiji se bo na njem zelo verjetno pridružila Finska, ki ji za osvojitev drugega mesta zadostuje že novembrska zmaga proti odpisanemu Liechtensteinu, medtem ko si bo Bosna in Hercegovina nastop na šampionatu stare celine bržkone skušala zagotoviti skozi kvalifikacijski turnir lige narodov junija prihodnje leto.

»Žal smo izgubili možnosti za neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo, a ostaja nam kvalifikacijski turnir. Ne vem, kaj naj rečem. Eno tekmo odigramo vrhunsko, nato pa na naslednji sledi katastrofa. Ne vem, kje tiči razlog za to,« je bil razočaran selektor Bosne in Hercegovine Robert Prosinečki, ki je za oktobrsko reprezentančno akcijo na seznam nogometašev uvrstil tudi Ljubljančana Dina Hotića. Ta se je odločil, da bo nastopal za reprezentanco Bosne in Hercegovine, vendar ga Prosinečki ni poslal na igrišče ne proti Finski in ne proti Grčiji. Član Maribora bi tako teoretično še vedno lahko oblekel dres slovenske vrste, če bi ga vanjo za tekmi proti Latviji in Poljski povabil Matjaž Kek, 25-letnik pa bi se njegovemu povabilu tudi odzval.

Epilog dobiva ponedeljkova tekma med Bolgarijo in Anglijo v Sofiji, ki jo je zaznamovalo rasistično navijanje in nacistično salutiranje domačih navijačev. Zaradi tega je že v torek odstopil predsednik Bolgarske nogometne zveze (BFU) Borislav Mihajlov, danes pa je bolgarska policija identificirala in aretirala štiri izgrednike, ki so sodelovali pri neprimernem navijanju. Svojo preiskavo je sprožila tudi Evropska nogometna zveza (Uefa), njen predsednik Aleksander Čeferin pa se je na dogodke odzval v sporočilu za javnost, v katerem je zapisal, da bo (Uefa) naredila vse, da bo rasizem izkoreninila iz nogometa. »Nogometne zveze same tega problema ne bodo rešile. Tudi vlade in nevladne organizacije morajo na tem področju narediti veliko več. Skupaj moramo biti bitko proti rasizmu in zavrženim pogledom posameznikov,« je bil oster Aleksander Čeferin.