Največ sobnih rastlin izvira iz tropskega dela sveta, kjer temperature redko padejo pod 15 stopinj Celzija, vlažnost zraka je precej visoka, poleg tega pa imajo ves čas na razpolago tudi veliko svetlobe.

Glede na potrebe posameznih lončnic te razporedimo po različnih prostorih v stanovanju. Bolje bodo uspevale, če jih bo več skupaj – zaradi mikroklime, ki jo ustvarjajo. »Za rast potrebujejo rahlo humozno prst, ki dobro zadržuje vlago, je zračna in daje močno oporo rastlinam. Prostor v loncu, ki ga ne pokrivajo rastline, lahko prekrijemo s posušenim mahom, kakavovimi luščinami, drobljenim vulkanskim kamnom in podobnim,« pove Loreta Vlahović, agronomka, prav tako strokovnjakinja iz Kluba Gaia. »S tem bomo preprečili izhlapevanje vode iz površinskega sloga in dodali k stabilnosti rastline, pa še dekorativno bo. Najbolj je to vidno pri jukah in zmajevkah.«

Na zelo svetlo mesto sodijo cvetoče lončnice, saj bodo le tako cvetovi ohranili živahnost barv. »Poskrbimo, da so dovolj stabilne, zato visoke rastline sadimo v lonce, pri katerih je spodnja stran le malo ožja od zgornjega roba. Obvezen je odtok na dnu lonca. Na neugodne razmere za svojo rast se rastline odzovejo z rumenenjem in odpadanjem listov.« Po drugi strani pa največ svetlobe potrebujejo rastline, ki v naravi uspevajo v puščavah, stepah in savanah. »V to skupino spadajo različni sukulenti in kakteje. Med njimi so modni sedumi, kot je oslovski rep (Sedum burito) in rastlina denarja (Crassula ovata),« pove Vlahovićeva, ki izpostavi tudi ponovno priljubljen taščin jezik, ki ima mesnate liste, je izredno prilagodljiv in prav zato tudi dobro uspeva v prostoru, kjer ni veliko vlage in svetlobe.

Rastline iz subtropskih delov sveta so navajene na razliko med poletnimi in zimskimi temperaturami. Poletne temperature so visoke, nizke pa padejo na pet do deset stopinj Celzija. Tudi zato jih v hladnem obdobju leta postavimo na svetlo in neogrevano mesto s temperaturo, višjo od pet stopinj. Take pogoje največkrat najdemo v svetli garaži ali na neogrevanem hodniku ob oknu. »V to skupino rastlin spadajo ciklame, azaleje, vse sredozemske rastline pa tudi nekatere sočnice in sukulenti,« razlaga strokovnjakinja. »Prilagodljive rastline glede razmer in oskrbe prenesejo večji temperaturni razpon. Med njimi so: kosmuljka, bilbergija, begonija, samolist, aglaonema, streptokarp. Na svetlo mesto z enakomernimi temperaturami, okoli 20 stopinj Celzija, postavimo fikuse različnih sort.« Med njimi je kar nekaj takih, ki so zdaj modne in tudi v naših bivalnih prostorih zrastejo v mala drevesca. Ficus lyrata z listi v obliki lire in ozkolistni Ficus longifolia z listi, podobnimi oleandru, sta precej nezahtevna za oskrbo, rasteta zmerno hitro in z veliko listne mase izboljšujeta zrak.