Jeseni počasi preklapljamo na zimske jedi, med drugim bo spet zadišalo (recimo raje zavonjalo) po kislem zelju in repi. V kimčiju je združeno oboje.
Kimči je sočna in okusna priloga k jedem iz riža in k mesnim jedem, lahko pa ga postrežemo tudi kot solato. (Foto: Fudio)
Kimči je tradicionalna korejska fermentirana jed iz kitajskega zelja, repe, čebule, česna, čilija in ribje omake. Zaradi izvrstnega okusa, obilice vitaminov in razmeroma enostavne priprave je sčasoma postala priljubljena po vsem svetu. Zelo jo čislajo v ZDA, kar izvira še iz vietnamske vojne, ko je korejski predsednik Park Chung Hee od ameriškega Lyndona Johnsona zahteval, naj imajo korejski vojaki, ki so priskočili na pomoč ameriškim, na fronti vselej na voljo dovolj kimčija, kar naj bi dvigalo moralo, predvsem pa poskrbelo za zdravje vojakov. Njeno ime v korejščini dobesedno pomeni »potopljena zelenjava«, saj je prav to, da je jed nenehno potopljena pod gladino slanice, ključno za njeno svežino in kakovost. Korejci, pri katerih je ta jed razširjena še bistveno bolj kot pri nas kislo zelje, imajo doma prav posebne hladilnike, namenjene shranjevanju kimčija. V njih je temperatura nekoliko nižja, namesto polic pa imajo nekakšne globoke predale, ki zadržijo tekočino, ki utegne med fermentacijo kaniti čez rob kozarca. Ravno pravi čas je, da se lotimo te nekoliko eksotične »ozimnice«, ki prav lepo ugaja tudi našemu okusu.
Goran Žerdin in Sanja Čakarun sta specialista za proizvodnjo fermentirane hrane, ki je v zadnjih desetih letih obsedla svet. Čeprav gre za postopke,...
Enostavnost vedno zmaga. Sploh, ko je za kuhanje premalo časa. Ti osvežilni, pisani in neverjetno hranilni sendviči so pripravljeni v parih minutah....