V zločin, ki se je 8. marca lani zgodil v mariborskem blokovskem naselju Pobrežje, se je danes poglobil tudi senat višjega sodišča. Razsoditi mora o pritožbi tožilstva in obrambe Medihe Hromadžić, odgovorne za smrt njene sestre dvojčice in za poškodbe njune matere. Mariborsko tožilstvo obtoženi očita, da je dvojčico Mersiho umorila na grozovit način. Z nožem jo je zabodla vsaj 48-krat, napadla pa je tudi mater Iznado, ki jo je zabodla 12-krat, zato jo je tožilka Tadeja Majcen poleg umora v obtožnici obremenila še za poskus umora.

Od trenutka, ko je Mediha Hromadžić sedla na zatožno klop, pa vse do junijske sklepne besede je tožilstvo vztrajalo pri najstrožji možni kazni zanjo. »Za umor sestre 27 let zapora, za poskus umora matere 14 let zapora, nato naj ji sodišče izreče enotno kazen 30 let zapora,« je predlagala tožilka Majcnova, a ji okrožno sodišče ni sledilo. Prvostopenjski senat pod predsedovanjem Danila Obersnela je presodil, da je Hromadžićevi mogoče očitati (zgolj) uboj dvojčice in poskus uboja matere. Za prvo dejanje ji je sodišče določilo kazen 14 let zapora, za drugo sedem let, nato pa izreklo enotno kazen 20 let zapora. »Glede na izoblikovano sodno prakso je treba pri umoru na grozovit način dokazati, da gre za brezčutno izživljanje storilca, krvoželjnost, česar pa na podlagi zbranih dokazov ni mogoče sklepati. Dejstvo, da je šlo za številne vbode, še ne dokazuje grozljivosti zločina,« je odločitev takrat obrazložil sodnik. Tožilka Majcnova je še isti dan napovedala pritožbo, pritožil se je tudi zagovornik obtožene Franci Šošterič.

Umor, uboj, uboj na mah?

Danes, ko so Hromadžićevo iz celjskih zaporov pripeljali na pritožbeno sejo, je odvetnik nagovoril senat višjih sodnikov, da ji gre očitati kvečjemu uboj na mah, ker jo je sestra dvojčica močno razdražila in tako zanetila tragični dogodek. Glede očitanega napada na mater, ki se je vmešala v prepir sester, pa je odvetnik zavzel stališče, da Hromadžićevi ne gre pripisovati krivde, ker po njegovem takrat ni bila več prištevna, saj ni zmogla imeti v oblasti svojega ravnanja. Zato je sodišču predlagal, da v tem delu obtožbo zavrže. Višji tožilec Zoran Klinc pa je vztrajal pri prvotnem očitku, torej da ni šlo za uboj, kaj šele uboj na mah, ampak je Hromadžićeva dvojčico umorila na grozovit način in poskušala umoriti tudi mater. Tako kot že Majcnova na sojenju je tudi tožilec Klinc na pritožbeni seji danes vztrajal, da je za obtoženo primerna najstrožja kazen – 30 let zapora. Višje sodišče bo sodbo sporočilo pisno.