Srbija je lani preprečila sprejem Kosova v Interpol, Kosovo pa je posledično uvedlo carine na srbsko blago. Zaradi tega so pogajanja o normalizaciji odnosov med Prištino in Beogradom, ki potekajo od leta 2011 pod okriljem EU, obtičala v slepi ulici.

Kosovo je kandidaturo za članstvo v Interpolu tokrat umaknilo tik pred zasedanjem Generalne skupščine Interpola, ki se je začelo v torek v Čilu.

Kosovski premier Ramush Haradinaj, ki se bo moral po nedavnih parlamentarnih volitvah posloviti od položaja, je v pismu Interpolovi skupščini zapisal, da Priština umika zahtevo za članstvo.

"Spričo dejstva, da so na Kosovu 6. oktobra potekale volitve v parlament, vas ljubeznivo prosim, da zahtevo za sprejem v članstvo odložite do naslednjega zasedanja," so Haradinajevo pismo povzeli kosovski mediji.

Srbska radiotelevizija RTS je medtem poročala, da je Kosovo prošnjo za članstvo v mednarodni policijski organizaciji umaknilo uro pred začetkom zasedanja Generalne skupščine Interpola, ker da so "po preštetju glasov delegatov, ki bi bili na njihovi strani, dojeli, da bodo v primeru odločanja držav članic doživeli polom", povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Srbski notranji minister, ki je tudi vodja srbske delegacije na zasedanju Interpolove skupščine, Nebojša Stefanović, je odločitev Kosova na Twitterju označil za veliko zmago Srbije in mednarodnega prava. Dodal je, da gre umik kosovske prošnje pripisati ogromnemu delu srbskih odposlancev.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa pred novinarji v Beogradu ocenil, da je to "majhna taktična zmaga" Beograda in dodal, da odločitev Prištine "ni bila neumna".