»Storili bom vse, da nihče ne bo ušel kazni,« so ob prvih aretacijah sporočili iz bolgarskega ministrstva za notranje zadeve. Kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo med domačo izbrano vrsto Bolgarije in gostujočo Anglijo na stadionu Levski je namreč zaznamovalo rasistično navijanje domačih navijačev in nacistično salutiranje. Glavni sodnik Hrvat Ivan Bebek je zaradi tega v prvem polčasu kar dvakrat prekinil tekmo, ki so jo Angleži na koncu dobili s 6:0.

Bolgarsko zvezo je sicer Evropska nogometna zveza (Uefa) že kaznovala zaradi rasističnih izpadov navijačev na junijskih tekmah proti Kosovu in Češki, zato je bil del tribun za ponedeljkov dvoboj zaprt. A to ni preprečilo skupini huliganov, ki so vnovič povzročali težave.

Žrtve nespodobnega navijanja so bili trije angleški temnopolti igralci Raheem Sterling, Marcus Rashford in Tyrone Mings. Dogajanje na ponedeljkovi tekmi je že v torek odneslo predsednika Bolgarske nogometne zveze (BFU) Borislava Mihajlova, ki je odstopil po ogorčenih odzivih najvišjih političnih predstavnikov v državi. Bolgarski premier Bojko Borisov je pred tem pozval Mihajlova k odstopu in zagrozil, da bodo prekinili odnose in tudi finančno podporo zvezi, dokler se to ne zgodi.

Preiskavo rasističnih izpadov pa je začela tudi Uefa, ki je v torek poudarila ničelno toleranco do rasizma v nogometu. Predsednik Uefe Slovenec Aleksander Čeferin je ob tem izpostavil, da se proti temu zlu v športu zveze ne morejo boriti same, ampak za to potrebujejo sodelovanje politike. »Verjemite mi, Uefa bo naredila vse, da bo to bolezen spravila iz nogometa. A s tem se ne smemo zadovoljiti, vedno moramo biti še odločnejši,« je v izjavi za javnost še zapisal Čeferin.