V ponedeljek je ne samo v hrvaških medijih odjeknila novica o skoraj leto dni trajajočih grozljivih napadih na hrvaško najstnico. Od avgusta lani do julija letos naj bi jo sedmerica fantov (dva stara 19, trije 18 in dva 17 let) najmanj šestkrat skupinsko posilila. Že med prvim posilstvom so napad snemali, s posnetkom pa jo izsiljevali za nadaljnje spolne usluge. Dekle, ob začetku kalvarije staro šele 15 let, se je prejšnji teden končno zaupalo psihologinji, v petek je policija osumljence prijela, v soboto se jih je pet polnoletnih zglasilo pred preiskovalnim sodnikom v Zadru.

Sodnika zaradi groženj varujejo policisti

Na tej točki se je zgodba dodatno zapletla oziroma postala še bolj šokantna. Sodnik Ivan Marković, ki sodi tudi v primeru »pošasti s Paga«, je namreč po zaslišanju peterici dovolil, da se brani s svobode in tako zanje ni odredil pripora. Ker osumljenci in žrtev živijo v istem kraju, dva naj bi bila celo njena soseda, je fantom vendarle prepovedal kakršenkoli stik z dekletom. V odzivih na razburjenje javnosti pa tudi tožilstva, ki se je na njegovo odločitev že pritožilo, je molčal. Marković naj bi napačno postopal že, ko je s peterico z zagovorniki na sodišču govoril naenkrat v istem prostoru ter tako dovolil širjenje informacij med njimi, ki jih potencialni soobtoženi ne bi smeli imeti. Po poročanju časnika Index so mu zaradi hujših groženj odredili varovanje. Hrvaški pravniki, ki so za medije spregovorili anonimno, ga povečini kritizirajo. »V tem primeru ne govorimo o kraji dveh kartonov cigaret, temveč sumu posilstva, izsiljevanja, groženj, povzročitve telesnih poškodb mladoletnemu dekletu,« je ogorčen eden od njih.

Po drugi strani zagovorniki petih polnoletnih osumljencev pravijo, da sodniku drugega ni preostalo in da je samo sledil zakonu. »Primer ne bo prišel niti do sodišča. Kazensko prijavo so podali brez dokazov, ki bi kazali na pet kazenskih dejanj, ki se jim očitajo,« je za Slobodno Dalmacijo zatrdil zagovornik enega od osumljencev. »O teh fantih se govori in piše, kot bi bili satanovo seme. Kaj bo z njimi, če se izkaže, da nič od tega ni res? Mislimo, da jih kazensko ne bodo mogli preganjati, ni nobenih prič, ki bi potrdile obtožbe,« je še dodal.

»Če bi Bog obstajal, bi bili v priporu...«

Po prvih informacijah naj bi bili med dokazi sicer posnetki napadov, ki so jih osumljenci imeli na mobilnih telefonih, a trenutno ni potrjeno, če je to res ali ne. Predstavnik zadrskega sodišča Hrvoje Visković je za hrvaške medije povedal, da naj bi posnetki obstajali, a da jih v sodnem spisu ni. Je pa v njem nekaj posnetkov in fotografij, ki jih je vložila obramba. Po neuradnih informacijah časnika Slobodna Dalmacija gre za fotografije z instagram profila 16-letne žrtve, na katerih je skupaj z osumljenci. Z njih naj bi bilo razvidno, da dekle z njimi ni bilo pod prisilo, da se jih tako ni balo ali se jim skušalo izogniti. Morda so ravno te fotografije sodnika »prepričale«, da za osumljence ni odredil pripora.

Kako se v vrtincu medijskih objav in strokovnih objav znajde danes 16-letna žrtev, ni znano. Si pa lahko mislimo, da sobotni »protest« staršev osumljencev, ki so pred sodiščem negodovali, kako je z neprimernim obnašanjem njihovim sinovom sama dala povod za domnevno živalsko obnašanje, nanjo ni vplival dobro. »Vsi smo pretreseni. Njen oče je povsem na tleh. V nekaj dneh je močno shujšal, v službi so ga poslali na bolniško,« pa se je za hrvaški portal 24.sata oglasil član najstničine družine, ki nekatere od osumljencev celo pozna. »Če bi obstajala Bog in pravica, bi bili sedaj v priporu,« je bil razočaran.

Strokovnjaki opozarjajo, da bo najstnica psihološke posledice travmatičnih dogodkov s seboj najverjetneje nosila do konca življenja. »Žrtev je treba najprej zaščititi in poskrbeti za strokovno pomoč,« je za Index opozorila hrvaška pravobraniteljica za otroke Helenca Pirnat Dragičević, ki določeno mero krivde za povzročanje travme polaga tudi na medije in njihovo senzacionalistično poročanje.