Penceov odvetnik Matt Morgan je navedel znan republikanski argument, da preiskave pred ustavno obtožbo predsednika Trumpa niso v skladu s pravili niti pravične, ker predstavniški dom ni uradno glasoval o njih. Predstavniški dom kongresa po ustavi lahko izvaja preiskave pred ustavno obtožbo, nikjer pa ne piše, da mora kongres o tem prej glasovati.

Giulianijev odvetnik Jon Sale je kongresnikom odgovoril bolj v Trumpovem slogu in napadel preiskavo kot neustavno in brez vsake osnove, poziv za predajo dokumentov pa je označil za preširok, češ da gre daleč čez legitimno preiskavo.

Demokrati so imeli v torek sestanek o tem, ali bodo preiskavo pred ustavno obtožbo dali na glasovanje, kot to zahtevajo republikanci, vendar pa je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi dejala, da za to ni nobenega razloga in za zdaj glasovanja ne bo. Trump s preiskavo ne sodeluje in je sodelovanje prepovedal tudi vladnim uradnikom, vendar pa se nekateri vseeno odzivajo pozivom na zaslišanje.

Preiskave so sprožili potem, ko je prišlo v javnost, da je Trump v telefonskem pogovoru z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim prosil za preiskavo svojega političnega nasprotnika Josepha Bidna in teorije zarote, da se je Ukrajina vpletala v ameriške volitve leta 2016. Med čakanjem na preiskave je blokiral izplačilo pomoči Ukrajini.

Demokrati hočejo vedeti, kaj se je z Ukrajinci pogovarjal Pence, čeprav s tem tvegajo morebitno podporo republikanskih senatorjev med postopkom odstavitve Trumpa. Če bi bil odstavljen še Pence, bi predsednica ZDA postala Pelosijeva in republikanci pri tem ne želijo sodelovati.

Giuliani pa je bil večkrat v Ukrajini kot neuradni diplomat svoje stranke, Trumpa, in iskal podporo za preiskavo proti Bidnu in njegovemu sinu ter teorije zarote. Vmes se je redno Trumpu pritoževal zaradi veleposlanice ZDA v Kijevu Marie Yovanovitch, ki pri tem ni hotela sodelovati in Trump jo je potem predčasno odpoklical s položaja.

Giuliani je v težavah, ker je FBI aretiral dva njegova znanca ali prijatelja po rodu iz Ukrajine, ki sta mu pomagala pri omenjenih dejavnostih. Zaprli so ju, ker sta za Trumpovo izvolitev kot tujca po ovinkih nakazala 325.000 od 500.000 dolarjev, ki sta jih dobila od ruskega lobista. Giuliani je priznal, da mu je podjetje enega od aretiranih za njegove svetovalne usluge plačalo pol milijona dolarjev.