Po porazu proti Čehom, ki je bil njihov prvi v kvalifikacijah za evropsko oziroma svetovno prvenstvo po 43 tekmah, so se angleški nogometaši v Sofiji znesli nad Bolgarijo. Nadigrali so jo s 6:0 in ji zadali najvišji domači poraz v zgodovini. Otočani so v skupini A dosegli že 26 golov, ponedeljkov obračun pa je bil njihov četrti, na katerem so letos zabili pet ali več golov. A igralcem selektorja Garetha Southgata kljub visoki zmagi ni bilo do veselja. Temno luč na obračun je vrgla skupina domačih navijačev, ki so se z rasističnimi zbadljivkami spravili nad temnopolte člane angleške vrste: Raheema Sterlinga, Marcusa Rashforda in Tyrona Mingsa. Tekma je bila zaradi tega v prvih 45 minutah dvakrat prekinjena, žaljivke pa so bile tako hude, da so gostje med polčasoma resno razmišljali, ali bi se vrnili na igrišče.

»Ob polčasu smo opravili resen pogovor z glavnim sodnikom in mu dejali, da bomo odkorakali s terena, če se bodo žaljivke v drugem polčasu ponovile. Na srečo so organizatorji ukrepali in s stadiona umaknili problematične navijače,« je razkril selektor Anglije Gareth Southgate, ki je na možnost morebitnih incidentov opozarjal že pred tekmo, saj so bili Angleži v Bolgariji rasistično ozmerjani že leta 2011.

Ogorčenja niso skrivali otoški mediji in dogodke v Sofiji označili za škandalozne. »Anglija se je zoperstavila rasistom«, Odvratno« in »Zgube« so zapisali britanski tiskani mediji. Ti od Evropske nogometne zveze (Uefa) in predsednika Čeferina zahtevajo, da nemudoma ukrepa, pozivu pa se je pridružil tudi predsednik angleške zveze (FA) Greg Clarke: »Mislim, da bo morala Uefa temeljito razmisliti, do katere mere bo še tolerirala takšne incidente. Če govorimo o tem, kako imamo ničelno toleranco do rasizma, potem eno osebo, ki provocira z oponašanjem opičjih glasov, doživljamo kot sto oseb.«

Na udaru se je znašel tudi selektor Bolgarije Krasimir Balakov, a ne zaradi visokega poraza in dejstva, da so njegovi igralci brez zmage že 11 tekem, temveč zaradi sprenevedanja. »Nisem slišal rasističnih vzklikov, videl sem le, da je sodnik prekinil tekmo. Angleški navijači so žalili naše in se oglašali med igranjem naše himne,« je trdil Krasimir Balakov. Zaradi dogodkov na tekmi se je oglasil bolgarski premier Bojko Borisov in predsednika bolgarske nogometne zveze (BFU) pozval k odstopu. »Borislava Mihajlova pozivam, naj takoj poda svoj odstop. Nedopustno je, da je Bolgarija, ki je sicer ena najbolj tolerantnih držav na svetu, povezana z rasizmom in ksenofobijo,« je na svojem profilu na omrežju facebook zapisal Bojko Borisov, Mihajlov pa je danes tudi odstopil.

Turki znova salutirali

Derbi ponedeljkovega večera je bil v Parizu, kjer sta se med seboj pomerili najboljši moštvi skupine H Francija in Turčija. Dvoboj se je končal brez zmagovalca (1:1), pozornost pa so znova vzbudili turški nogometaši, ki so po tekmi proti Albaniji tudi zadetek proti svetovnim prvakom proslavili z vojaškimi pozdravi in tako še enkrat podprli turško ofenzivo proti Kurdom.

Čeprav pravila prepovedujejo uporabo političnih in verskih simbolov na tekmah, za prekrške pa so predvidene visoke kazni, se Uefa glede ravnanja Turkov še kar ni opredelila. Medtem ko naj bi Uefin odbor za nadzor, etiko in disciplinske zadeve razpravljal, vse hujši pritisk na zvezo in Čeferina vršijo evropski politiki. Italijanski minister za šport Vincenzo Spadaforana je na sedež Uefe v Nyonu poslal pismo z zahtevo, da se odpove finale lige prvakov 2020 v Carigradu, njegova francoska kolegica Roxana Maracineanu pa je na twitterju zapisala: »Turški nogometaši so s salutiranjem pokvarili trud organizatorjev, da bi zagotovili varnost na tekmi, in s tem izkazali, da jim ni mar do športnega vedenja. Od Uefe zahtevam vzgojno kazen.«

V športnem duhu je minila tekma v skupini B med vodilno Ukrajino in drugouvrščeno Portugalsko, ki so jo v Kijevu z 2:1 dobili gostitelji in si po Belgiji, Rusiji, Italiji in Poljski kot peta reprezentanca zagotovili nastop na EP. Za aktualne evropske prvake je edini gol dosegel Cristiano Ronaldo, za katerega je bil to jubilejni, 700. zadetek v profesionalni karieri: 442 jih je dosegel z desno nogo, 129 z levo in 127 z glavo. Nogometni statistiki so postregli tudi s podatkom, da se je med strelce največkrat vpisal na sobotnih tekmah (249), najmanjkrat pa na ponedeljkovih (16).