Pred dvema letoma sprejeta odločitev, da bo poslej vzpon na sveto goro Uluru prepovedan in tudi kazniv, je zadnje mesece na rdečkastem osamelcu povzročila pravo gnečo in kolone pohodnikov. »Nanj se vsak dan zagotovo povzpne več sto ljudi, najverjetneje kar blizu tisoč,« je za hčerinsko družbo CNN napad turistov na goro komentiral Mike Misso, vodja nacionalnega parka Uluru-Kata Tjuta. »Naj vsakdo, ki se mu tako zelo mudi na skalo, dobro razmisli, kaj ga žene tja. Da doživiš njeno veličino, namreč ni treba plezati nanjo,« potencialne obiskovalce, ki lovijo še zadnje dni za vzpon, nagovarja Stephen Schwer, direktor avstralske turistične organizacije. Vzpon na Uluru prepovedi navkljub se bo od konca oktobra dalje kaznoval z nekaj manj kot 400 evri denarne kazni, prekrškarju grozi še kazenski pregon.

V zadnjih letih je rdečkasti monolit, ki leži skoraj natanko v geografskem središču Avstralije, obiskalo kakšnih 300.000 ljudi na leto, nanj se je povzpela manj kot petina, 135 posameznikov na dan. Ravno razdejanje, ki so ga sprehajalci puščali za seboj, je najbolj jezilo aborigine, lastnike zanje svete gore. Pritoževali so se nad nemarno odvrženimi smetmi in onesnaževanjem, uničevanjem peska in kamnin z neprestano hojo gor in dol po gori. Vzpon na peščenjak so v parku že doslej odsvetovali, turisti pa so se lahko sami odločili, ali se bodo iz spoštovanja tradicionalnih zakonov staroselcev tega držali. Ti so zaradi turistične priljubljenosti monolita kljub nelagodju sprehode nanj dovoljevali, saj se jim je zdelo, da so v to prisiljeni. »Z zaprtjem poti bo park ubral novo smer, temelječ na naravnih in kulturnih vrednotah, ki bodo nove izkušnje prinesle tudi turistom,« je optimističen vodja parka Misso.

V 70 letih 37 mrtvih

»To ni zabaviščni park, avstralski Disneyland, ampak za našo kulturo izjemno pomemben kraj. Tudi mi v tujini spoštujemo svetišča in ne plezamo po njih. Prepoved nas ne sme vznemiriti, morala bi biti razlog za praznovanje,« je že v času sprejetja odločitve poudaril predstavnik aboriginov v lokalnem odboru Sammy Wilson. Odločitev vseh vendarle ni navdušila. Mnogi namreč menijo, da bi moral biti dostop na goro omogočen za vse, ki želijo uživati v sprehodu in razgledu z višine. Med njimi je tudi pilot Jim Mullett, ki s svojimi letali na območje vozi turiste in tako služi vsakodnevni kruh. »Zgrožen sem nad prepovedjo,« je komentiral za CNN. »Trdno verjamem, da je vse, kar je v tej državi, namenjeno vsem Avstralcem. Dostop bi moral biti dovoljen vsem, ki to želijo,« je ogorčen.

Od 50. let prejšnjega stoletja, ko je pot postala zanimiva za turiste, je na njej umrlo najmanj 37 ljudi, povečini zaradi slabe telesne pripravljenosti. Vzpon je namreč dokaj zahteven, zlasti v peklenskih avstralskih temperaturah (ko je bilo prevroče, so vzpon prepovedali), najbolj na udaru pa so bili tisti z visokim krvnim tlakom, težavami s srcem ali strahom pred višino.