Velika zabloda evropskega javnega mnenja je, da je PYD/YPG legitimna organizacija, in sicer zato, ker se je borila proti IS. Boj med IS in PYD/YPG je bil boj med dvema terorističnima organizacijama, ki sta hoteli vsaka zase obvladovati severno Sirijo. K sreči je mednarodna skupnost premagala IS, k čemur je veliko aktivno prispevala Turčija. Trenutno je Turčija edina država, ki se je borila proti IS na tleh, medtem ko so druge prispevale svoj delež samo z zračnimi napadi. Sami smo nevtralizirali več kot 4000 teroristov iz vrst IS.

Zdaj, ko je IS poražena, je čas za boj proti drugi veliki teroristični organizaciji v Siriji, torej proti PYD/YPG, saj grožnja terorizma, ki ima svoj izvor v Siriji, ni omejena samo na IS, ampak tudi na PYD/YPG. Od začetka vojne v Siriji je PYD/YPG izvajala etnično čiščenje na severu Sirije. Kot je splošno znano, Turčija gosti okoli štiri milijone beguncev, največ jih je iz severne Sirije – ti so zbežali pred nasiljem in etničnim čiščenjem, ki ju izvaja PYD/YPG.

Turčija prispeva k stabilnosti in ozemeljski celovitosti Sirije, ki je že stoletja naša soseda in prijateljica. Imamo na tisoče državljanov z arabskim, turškim in kurdskim etničnim poreklom, islamske ali krščanske vere, ki imajo sorodnike v Siriji. Nobena država na svetu ne more bolj skrbeti za dobro Sirije kot Turčija. Zato menimo, da je naša naloga, da odstranimo vse teroristične strukture v Siriji, tudi IS in PYD/YPG. In ko Turčija to počne, s tem ne skrbi le za lastno nacionalno varnost, ampak tudi za varnost Evrope.

Ko je Turčija uspešno končala operacijo Ščit Evfrata leta 2017 in operacijo Oljčna vejica leta 2018, je očistila 4000 kvadratnih kilometrov, ki so bili do tedaj v rokah teroristov iz IS in PYD/YPG, s čimer je omogočila, da se je na to območje vrnilo 360.000 Sircev. Toda grožnje terorizma, ki ima svoj izvor v Siriji, še ni konec. Zadnji dve leti je bila Turčija izpostavljena več kot 200 primerom terorističnih napadov s strani PYD/YPG, ki je sirska veja teroristične organizacije PKK. Zaradi tega je Turčija začela operacijo Izvir miru. Glavni cilj te operacije je, da si Turčija zagotovi varnost na meji, da nevtralizira teroriste v regiji in reši Sirce pred nasiljem in krutostjo PYD/YPG. 

Operacija poteka z upoštevanjem mednarodnega prava in v skladu s pravico do samoobrambe, kot je opredeljena v členu 51 ustanovne listine Združenih narodov in v pomembnih resolucijah Varnostnega sveta – 1373 (2001), 1624 (2005), 2170 (2014) in 2178 (2014), 2249 (2015) in 2254 (2015), pri čemer se v celoti spoštuje sirsko ozemeljsko celovitost in enotnost. Kot v primeru operacij Ščit Evfrata in Oljčna vejica so tarča samo teroristi, njihova skrivališča, zavetja, njihovi položaji, njihovo orožje, njihova vozila in oprema.

Naš namen je nadaljevati operacijo, dokler ne bodo iz regije odstranjeni vsi teroristi, dokler ne bo zagotovljena varnost naše meje in dokler lokalno prebivalstvo Sirije ne bo osvobojeno tiranije PYD/YPG.  Naša operacija bo dala možnost vsaj milijonu razseljenih Sircev, tudi Kurdom, Arabcem in kristjanom, da se vrnejo na zemljo svojih prednikov, potem ko so bili žrtve etničnega čiščenja PYD/YPG.  Po sprožitvi naše vojaške operacije je PYD/YPG izpustila teroriste iz IS, da bi se ti borili proti Turčiji. To dejstvo jasno kaže, da PYD/YPG sodeluje z IS.

Našim slovenskim prijateljem bi rada povedala dvoje. Najprej, ne nasedajte zablodam propagande, da je samo IS teroristična organizacija, PYD/YPG pa legitimni dejavnik ali celo predstavnik kurdskega ljudstva v Siriji. PYD/YPG je kot teroristična organizacija tako zlonamerna in okrutna kot IS. Gre za različne motive za delovanje, toda njuna brutalnost, barbarstvo, morilsko delovanje in krvoločnost so podobni. Ne smemo biti bolj naklonjeni eni od dveh terorističnih organizacij. Naša moralna dolžnost je, da se borimo in nastopamo proti vsaki obliki terorizma in da podpiramo boj proti terorizmu.

In drugič, rada bi, da bi naši prijatelji in vsi ljudje, ki nasprotujejo terorizmu v imenu človeškega dostojanstva, vedeli, da Turčija ne bo dopustila prisotnosti teroristov na svojih mejah, ki so tudi meje Evrope. Odločeni smo, da bomo zagotovili varnost v naši regiji. Pripravljeni smo in dovolj močni za boj proti terorizmu, vse dokler ne bo niti en sam posameznik več žrtev teroristične tiranije.

Esen Altug je veleposlanica Turčije v Sloveniji.