Nazadnje se je izšlo z najbolj tesnim možnim rezultatom. Mariborski mestni svetniki so z 19 glasovi za in 18 proti v drugem branju sprejeli odlok o ustanovitvi in izdajanju občinskega časopisa. Župan Saša Arsenovič je moral na ponedeljkovi seji sprejeti veliko kompromisnih rešitev.

Arsenovičev projekt izdajanja občinskega glasila je v preteklih dveh mesecih požel precej medijske in politične kritike. Utemeljenih pomislekov o smiselnosti izdajanja občinskega tiskanega medija je bilo na pretek. Nekateri so bili izključno ekonomski; postavljalo se je vprašanje, ali bi občina zmogla smotrneje porabiti 100.000 evrov, koliko bo letno stalo izdajanje Časopisa za prijazen Maribor, ki so ga v družbenih omrežjih posmehljivo preimenovali v »Sašopis«.

Razpravo je dodatno pogreval župan. Vztrajal je, da je njegov medijski projekt smiseln zato, ker je Maribor ena redkih občin, ki nima občinskega glasila. »Treba je pisati tudi pozitivne zgodbe na pozitiven način. Mislim, da to ni nič slabega. Klubi, ki zmagujejo, imajo pozitivno motivacijo, ne negativne,« je zagovarjal nov medij, v katerem si je nameraval zagotoviti absoluten vpliv na uredniško politiko. Predlagal je, da bi uredniški odbor imenoval in razrešil izključno župan. Popoln vpliv na uredniško politiko medija je Arsenovič utemeljil takole: »Želim imeti vpliv na časopis, da to ne bo županovo glasilo. Ker bom potem jaz tisti, ki mu bo nerodno hoditi po mestu.«

Arsenovič, ki se po mestu po novem ne vozi več s skuterjem, ampak s kolesom, se je moral zatem podrediti silnicam politične stvarnosti. Potrditev odloka mu je uspelo izposlovati šele zatem, ko je prikimal predlogom koalicijskih partnerjev, ki so terjali omejitve županovih pristojnosti. Odgovornega urednika in člane uredniškega odbora bo zato imenoval mestni svet na predlog župana, časopis pa ne bo izhajal v obdobju med volilno kampanjo. Urednika in uredniški odbor bo mestni svet imenoval v dveh mesecih od uveljavitve odloka.

Omejitev omenjanja občinskih funkcionarjev

Tiskano izdajo, ki naj bi izšla štirikrat na leto, bodo prejemali le tisti občani, ki bodo to izrecno želeli, drugim bo dostopna elektronska različica. Svetniki so sprejeli tudi predlog mestnega svetnika Liste Andreja Fištravca Saše Pelka, po katerem občinski funkcionar v posamezni številki ne sme biti omenjen več kot trikrat.

Arsenovičeva predhodnika sta se v času njunih županskih mandatov zanašala na zasebne medijske projekte, ki so prevzele vlogo nekakšnih občinskih glasil. Franc Kangler je imel Mariborski utrip, ki je večino prihodkov ustvaril z oglaševanjem občinskih podjetij in televizijo RTS v lastni podžupana Janeza Ujčiča. Po stečaju televizije jo je s pomočjo kitajskega vlagatelja za kratek časa obudil Andrej Fištravec. V tistem obdobju je v Mariboru še izhajal brezplačnik RTS24.