Morda je vse skupaj le še dodaten kamenček v mozaiku poneumljanja ljudi, v smislu živeti strogo po neživljenjskih predpisih in normah. Če navedeno poenostavim, naj zapišem le, da če nekaj v življenju ni predpisano, potem se to enostavno ne sme zgoditi. Pa vse napisano ne velja le za zgornji primer. Velja tudi za »težke« pravne probleme, o katerih vrsto let odločajo sodišča in celo ustavno sodišče. Celo sodišče se kot državni organ pravda s pokritjem odvetnikov za svojo pravico pred drugim državnim organom. Saj bi človek napisal, da gre za komedijo absurda, če ne bi bilo res.

Ko berem v istem časopisu v sobotni prilogi Objektiv o tem, da naj bi namestili kamere na vozila zato, da bi lažje ugotovili vzroke nesreč, in da je o tem izdelana celo resna študija, sem več kot v zadregi. Neki N. N. – seveda gre za varstvo osebnih podatkov o storilcu, ki je bolj zavarovan kot pa žrtev –, ki je seveda državi znan kršitelj oziroma povzročitelj nesreč ter je do smrti povozil mlado dekle, je povzročil, da se ves sistem ukvarja z njim in mu pravzaprav nič ne more, ker mu je »težko« dokazati krivdo. Država z vsem aparatom prisile je revica »nemočna« pred kršitelji, pijanci na cestah, izkoriščevalci delavcev v podjetjih in ustanovah, tudi pred izkoriščevalci zlorab osebnih podatkov ter podobnimi »lumpi«.

Prav tako je omembe vredno, da zaradi procesnih napak »padajo« oziroma zastarajo, se morda ponavljajo ter v neskončnost vlečejo različni pravni postopki. Pa se »malo« po butalsko vprašam: Kdo je tu nor? Ali je res treba že od rane otroške dobe ljudi navajati na strah pred kršitvami, na »vsemogočno« pravo, ki bo rešilo vsa vprašanja v življenju? Tudi tako, da se v osnovni šoli pojaviš z odvetnikom in rešuješ osnovne človeške in vzgojne zadeve?

Očitno gredo predpisi in dejansko življenje drug mimo drugega in na račun zdrave pameti, ki je očitno v pravu oziroma v državi kar malo manjka. Pa ne mislim le na napisano, ampak tudi še na kakšen primer sodniškega zalezovanja ali na pozabo velikih afer, od orožja do bank, pa na trenutno obravnavo obračunavanja kilometrin parlamentarcev bi bilo umestno še opozoriti oziroma spomniti.

Miloš Šonc, Grosuplje