Pred le dvema letoma in pol je Medveščak igral v ligi KHL. Po slovesu od druge najmočnejše lige na svetu so se močno nakopičile finančne težave, vrhunec pa dosegle v začetku letošnjega leta. Stanje je bilo tako slabo, da so medvedi zaključek lige EBEL odigrali s posojenimi igralci klubov Zagreb in Mladost, v finalu državnega prvenstva pa je bil boljši prav mestni tekmec Zagreb. V novi sezoni klub nima več nobene ekipe v pogonu, v predstečajnem postopku pa jo vodi edini »preživeli«, klubski predsednik Damir Gojanović. Ta je o celotni situaciji pred dnevi spregovoril za hrvaški Jutarnji list.

Rešitelj ali pogrebnik?

»Ne ukvarjam se več s hokejem, pač pa z dolgovi in ljudmi, ki zahtevajo denar. Reševanje dolgov je zdaj moja naloga,« pogovor s hrvaškimi kolegi začne Damir Gojanović. A takoj odločno doda: »Moja epizoda se je končala. A kako bo, ko rešim nastalo situacijo, se bom odločal šele takrat. V nobenem primeru ne bom dovolil, da klub ugasne in neha obstajati.«

Zagotovo ne želi v zgodovino kot tisti, ki je pokopal več kot petdesetletno hokejsko ime iz zagrebške prestolnice, sploh v zadnjem desetletju pa poskrbel za pravo navdušenje. Toda za rešitev dolgov bo seveda potrebnih veliko sredstev. »Ne vem točno, koliko znašajo dolgovi, saj gre za cel proces, ko se upniki prijavljajo in sporočajo, koliko smo jim dolžni. Ko se bo iztekel rok za te prijave, bomo bolj točno vedeli, kje smo. Držali se bomo zakonskih okvirov, mislim, da bomo imeli tri leta časa, da vse to rešimo. Ne bo šlo čez noč, vendar sem optimist,« je zelo vztrajen 47-letni Zagrebčan.

Med upniki tudi predsednik

Kot poroča Jutarnji list, je bilo drugega oktobra prijavljenih 161 upnikov, skupni dolg pa znaša kar 19,3 milijonov kun (dobra 2,5 milijona evrov). Med tistimi, ki si želijo povrniti vsaj del zahtevanih sredstev, so avtomehaniki, vulkanizerji, lekarne, potniške agencije, bolnišnice, odvetniki, dobavitelji opreme, obrtniki in velika podjetja.

Na sodišče se je prijavilo tudi pet bivših hokejistov. S prijavo je zamudil Stefano Giliati, medtem ko je Tomislav Zanoški zagrebškemu klubu svoj celoten dolg (dobrih 45.000 evrov) »pozabil« prijaviti. Zanimivo pa je, da je med upniki tudi Gojanović, ki od kluba zahteva dobrih 161.000 evrov, a dejansko gre za denar, ki ga je sam vložil v klub.

Navzven uspešna zgodba, v ozadju velike težave

Da je imel Medveščak težave z denarjem že pred vstopom v ligo KHL, je že dolgo znano. Gojanović pa je zdaj razkril, da so se težave pojavile že veliko prej. »Dolgovi so se nabirali že od druge sezone v ligi EBEL naprej. Na začetku smo nekako še krpali luknje, nato pa je bila pot v KHL naša rešitev. Toda izstop iz te lige nas je štiri leta pozneje največ stal, saj smo izgubili glavnega sponzorja. Vrnili smo se v EBEL, nato pa je postalo nevzdržno. Zadnji dve sezoni smo životarili, saj smo se borili, da ne bi nastajali novi dolgovi. Prej pa smo enostavno pretiravali. Počeli smo stvari, ki so jih želeli navijači in sponzorji, ob zmagah smo na pozitivnem valu precenili naše denarne sposobnosti. Na začetku smo imeli tri sponzorje, nikoli pa nam niso pomagali mesto ali javna podjetja.«

Kot je razkril pozneje, niso pričakovali tako dolge zgodbe. »Ko smo začeli, nisem verjel, da bomo zdržali več kot eno leto, a bilo jih je deset. Pri tem sem tudi sam dal deset let življenja za klub. Iztrošil sem se, izkoristil svoje zveze, privabil neke ljudi, dlje pa ni šlo. V ta projekt sem šel s srcem, drugi z denarjem, a vsekakor ne bom pustil, da zdaj vse skupaj ugasne,« je zaključil Gojanović. Prihodnost zagrebškega hokejskega ponosa je zelo nejasna, saj trenutno v svoje vrste na tečaj drsanja in hokeja vabi le od štiri- do osemletne otroke, za kaj več pa enostavno ni denarja.