Tako ali pa zelo podobno različico juhe lahko pripravite vse leto. Odlična je pozno poleti, ko uporabite same sveže sestavine – sveže zelje, por, korenje in pa mladi krompir, večinoma tudi svežo špinačo ali blitvo in pa tudi bučko. Zelo enostavna za pripravo pa je ta juha tudi zgodaj pozimi, ko so na razpolago še tiste zadnje glavice zelja, krompir in korenje sta pa itak na razpolago. Pozimi lahko uporabite tudi par kock zmrznjene spasirane špinače, ki je sedaj enostavno dostopna v vseh trgovinah, super pa v juho sodi tudi grah.

Preden si pogledamo, kako to zeljno juho pripraviti, pa še kratek seznam juh, ki so tako univerzalne in tako fantastične, da jih lahko pripravite čez vse leto, ne glede na sezono:

Kremna veganska cvetačna juha

Vichyssoise: porova juha s krompirjem

Veganska mineštra bobiči

Zeleno-bela zelenjavna juha s krompirjem

Juha iz rdeče leče z zelenjavo

Pa še nekaj pomembnih informacij:

• Ta recept je zelo okviren. Lahko namreč uporabite zelenjavo, ki jo imate na razpolago. Za osnovo vzemite čebulo, zelje, krompir in korenje, nato pa dodajte zelenjavo, ki jo imate na razpolago.

• Namesto pora uporabite čebulo katere koli barve ali pa šalotko.

• Namesto paradižnika uporabite žličko paradižnikovega koncentrata in malo vode.

• Če sveže špinače nimate, dodajte zamrznjeno ali pa uporabite blitvo, brokoli, ohrovt … ali pa nič od tega.

• Odlična sveža začimba namesto peteršilja je tudi timijan. Pozimi uporabite le suhe začimbe.

• Juho naredite bolj ali manj pekočo ali pa sploh nepekočo.

• Pripravite je lahko več, jo nato ohladite in več dni hranite v hladilniku ter si jo nato pogrejete in uživate.

• Juho lahko pustite take konsistence, kot je, lahko pa jo zgostite tako, da nekaj krompirja in tekočine zmiksate in nato vrnete v juho. Po želji lahko juho malo zgostite tudi tako, da dve žlički moke zmešate z nekaj žlicami vode, nato pa zmeš umešate v juho, ki jo nato še nekaj minut kuhate.

• Dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

olivno olje

1 por

250 g svežega zelja

1 večji paradižnik

200 g krompirja

2 korenja

malo sveže paprike

1/2 žličke čilija v prahu

1 žlička mlete paprike

1/2 žličke suhega timijana

poper

1 lovorjev list

1 pest špinače ali blitve

2 vejici peteršilja

PRIPRAVA

V večji kozici segrejte olivno olje in na segretem popražite sesekljan por, malo ga posolite. Ko se zmehča, dodajte na trakove/na kocke/na ozke rezinice narezano zelje. Pražite toliko časa, da se zelje obarva in poduši. Vmes dodajte na kocke narezan paradižnik, da se zelje ne bo prismodilo. Za dušenje si res vzemite čas, kajti zelje mora biti dobro podušeno, juha le s kuhanim zeljem ni tako dobra. Dušenje vam bo vzelo približno 10-15 minut.

Ko se zelje poduši, dodajte na kocke narezan krompir, na kolute narezano korenje, na rezine narezano papriko ter potresite s čilijem v prahu, mleto papriko in timijanom ter premešajte, dodajte lovorjev list in prelijte z zelenjavno jušno osnovo. Kuhajte priližno 20 minut oziroma toliko časa, da se zelenjava zmehča.

Ko se zelenjava skuha, v kozico prenesite še polovico sesekljanega peteršilja in na rezine narezano špinačo in premešajte. Kuhajte še minuto, potem pa juho poskusite in dosolite in dopoprajte, če je potrebno.

Juho servirajte, okrasite s sesekljanim peteršiljem, še malo popoprajte in postrezite.