Kmetijski sektor je po več mesecih pogajanj skeptičen do Trumpovih obljub in še ne proslavlja preboja v trgovinskih pogovorih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Trump je po objavi novice, da sta največji svetovni gospodarstvi dosegli načelni dogovor, namreč tvitnil, naj "kmetje začnejo razmišljati o nakupu večjih traktorjev".

V ponedeljek pa je največje kmetijsko združenje v ZDA Farm Bureau za AFP opozorilo, da pričakujejo več podrobnosti o dogovoru. Predsednik nacionalnega sindikata kmetov Roger Johnson pa je dejal, da sicer pozdravljajo napredek v "tej navidez neskončni trgovinski vojni, vendar so koristi za kmete še nejasne".

"V kakšnem obdobju bodo kupili za 50 milijard kmetijskih pridelkov - kar je dvakratna vrednost letnega izvoza na Kitajsko?" ga je zanimalo. V letih 2012 in 2013, ko se je suša dvignila cene ameriških kmetijskih proizvodov na rekordno visoko raven, je vrednost izvoza kmetijskih izdelkov dosegla 26 milijard dolarjev.

Leta 2017 je bila vrednost izvoza kitajskih proizvodov pri 19,5 milijarde dolarjev, lani po uvedbi carin pa le še devet milijard dolarjev. Ameriška vlada je zato kmetom namenila 28 milijard dolarjev finančne pomoči, da bi nadomestili izpad prihodkov.