Člani Združenja Libra, ki ga je Facebook ustanovil z namenom vzpostavitve nove digitalne valute, se mudijo v Ženevi na svojem prvem uradnem zasedanju. Med 21 ustanovnimi člani so Uber, Spotify in Vodafone, piše francoska tiskovna agencija AFP. Kot je pojasnil generalni direktor združenja Bertrand Perez, so ustanovni člani podpisali statut libre. "Zdaj imamo absolutno zagotovilo za njihovo sodelovanje, zato povsem zaupamo v projekt," je poudaril.

Združenje, ki je uradno neprofitne narave, je sprva pričakovalo precej več zanimanja, a je iz konzorcija izstopilo več pomembnih partnerjev, med njimi Mastercard, Visa, Paypal, Ebay in Stripe. To je po ocenah analitikov precej zamajalo zaupanje v projekt, a je Facebook zatrdil, da ne nameravajo odnehati.

Na račun libre se že od samega začetka pojavljajo številni pomisleki in kritike, ki prihajajo tako iz vrst vlad, centralnih bank, regulatorjev in nadzornikov finančnega sistema kot tehnoloških strokovnjakov z vsega sveta. V Evropi se je preverjanja morebitnih učinkov libre na konkurenco lotila Evropska komisija, kritična je tudi Evropska centralna banka.

Tudi zato v Združenju Libra ne izključujejo zamika uradne predstavitve valute, ki je načrtovano za sredino prihodnjega leta. "Naš cilj je ustvariti trdno in trajno valuto, ki bo preživela tudi dolgoročno," je danes poudaril Perez. Tudi glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je že večkrat zatrdil, da bo libra lansirana ne glede na kritike. Priznal pa je, da bodo zaradi vseh nenaklonjenih odzivov morda potrebovali več časa.