»Katastrofa. Česa takšnega si nismo predstavljali niti v najhujših nočnih morah. Opravičujem se vsem našim navijačem,« je po neverjetnem porazu proti Kielu (21:30) dejal Rus Timur Dibirov, s petimi goli prvi strelec Vardarja v dvorani Jane Sandanski v Skopju. Ne le poraz z 11 goli razlike, še bolj bode v oči, da so Makedonci v prvem polčasu dosegli le štiri gole (Kiel 16) in izenačili najslabši dosežek v ligi prvakov v klubski zgodovini iz leta 2004, ko so proti Barceloni v Španiji v drugem polčasu zadeli le štirikrat (poraz z 12:26).

V prvem polčasu je bil Vardar le 20-odstotno učinkovit pri strelih na gol. Gostitelji so prvi gol dosegli šele v enajsti minuti, v 19. pa je Kiel (Miha Zarabec tri gole) vodil že z neverjetnih 11:1. V prvih 18 minutah drugega polčasa so aktualni prvaki Evrope sicer dosegli kar 14 golov in se približali na 18:23, toda v končnici je Kiel z delnim izidom 8:2 spet napolnil nasprotnikovo mrežo. »Vsa čast fantom za vrhunsko predstavo. Zadovoljen sem z zmago, čeprav sem sočasno zelo presenečen, da smo zmagali s tako veliko razliko. Ključ do uspeha sta bila naša igra v obrambi in odlični vratar Niklas Landin (13 obramb, op. p.),« je ocenil Kielov trener Filip Jicha, ki je poskrbel za najvišji poraz Vardarja med evropsko elito v zadnjih desetih letih. Makedonci so v sezoni 2009/10 izgubili s 16 goli razlike (23:39), njihov krvnik je bil prav tako Kiel, sedanji trener Jicha pa je takrat kot igralec prispeval štiri gole.

Trener je prevzel krivdo

Tudi sedem golov Blaža Janca iz devetih poskusov ni bilo dovolj, da bi se Kielce izognile drugemu zaporednemu porazu in Poljaki imajo po štirih tekmah le tri točke. Potem ko je Jančeva ekipa v prejšnjem krogu presenetljivo klonila proti Portu na Portugalskem s 30:33, je v soboto doma izgubila še proti Montpellieru s 27:29. Francozi so že v minuli sezoni lige prvakov slavili v Kielcah (28:27, en gol je k zmagi prispeval tudi Vid Kavtičnik, zdaj že nekdanji igralec Montpelliera), zdaj pa so le »ponovili vajo«. Gostitelji, ki so med tednom po dolgih treh letih in pol izgubili derbi domače lige proti Wisli iz Plocka (26:27), na Poljskem imenovan tudi »sveta vojna«, so očitno v veliki krizi in mnogi zaradi tega s prstom že kažejo na trenerja Talanta Dušebajeva.

»Vedno pravim: kar koli naredimo in kar koli se zgodi, je to moja krivda, ne pa krivda mojih igralcev. Sem trener in zato prevzemam polno odgovornost tako za ekipo kot za poraz. Nismo igrali na ravni, kot smo želeli in bi morali. Ko si v naši garderobi oblečeš rumeni klubski dres, moraš biti ponosen na to, da si del ekipe. Smo kolektiv in igramo skupaj,« so bile diplomatske besede Talanta Dušebajeva po tekmi, na kateri Kielce niso niti enkrat vodile. Tik pred koncem prvega polčasa so prvič zaostajale za štiri gole (10:14), se v končnici dvakrat približale na minus ena (25:26, 26:27), toda sanje o vsaj remiju in točki sta uničila gostujoča igralca Valentin Porte in Kyllian Villeminot.

Več razlogov za dobro voljo je imel Patrice Canayer, ki je trener Montpelliera že 25 let. Do zmage je prišel tudi brez treh nosilcev igre (Melvyn Richardson, Diego Simonet, Jonas Truchanovicius): »V Kielcah je vedno težko igrati, kajti gostitelji uporabljajo veliko taktičnih različic v igri. Na tej tekmi se odsotnost nekaterih nosilcev igre ni tako poznala, a lahko pride do težav na naslednjih, kajti sezona je še dolga.« Prvi strelec gostov je bil 26-letni Tunizijec Mohamed Soussi s šestimi goli ob le enem zgrešenem strelu, ki je bil izbran tudi v idealno sedmerico kroga.