»Nedavno sem na ameriškega trgovinskega predstavnika Roberta Lighthizerja naslovila pismo, v katerem sem ponovila, da če lahko uvedejo carine, še ne pomeni, da jih morajo,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarila Malmströmova.

Svetovna trgovinska organizacija je uvedbo carin dovolila v začetku oktobra, danes pa je Združenim državam predložila še uradno dovoljenje. Večinoma bodo 25-odstotne carine doletele prehrambene izdelke iz EU, medtem ko bodo evropska letala in deli ocarinjeni po desetodstotni stopnji, kar Washington uvaja kljub odločnemu nasprotovanju ameriških letalskih družb.

Ocarinjenih bo več sto izdelkov iz EU, med njimi italijanski siri, sadje, jogurti in školjke, nemška kava in rezervni deli za fotoaparate ter mikrovalovne pečice in knjige. Ukrep vključuje tudi britanske puloverje, kašmir, odeje in volno. Italijani se bodo izognili carinam na njihovo vino, testenine in olivno olje, zato pa bodo ocarinjeni francosko vino in olive.

Ocarinjeni bodo tudi keksi, salame, svinjske klobase, maslo in škotski viski. Za zdaj pa so izvzeti čokolada, grško olivno olje, zamrznjene ribe in jastogi, peneča vina, keramične ploščice in med drugim tudi helikopterji.

Urad trgovinskega predstavnika je napovedal, da bo carine sproti ocenjeval na podlagi pogovorov z državami EU, pričakuje pa tudi pogajanja za rešitev spora o subvencijah.

Ameriško Združenje prodajalcev posebne hrane - tiste, ki je Američani ne proizvedejo sami - je opozorilo, da bo prizadetih 14.000 prodajalcev na drobno za to posebno hrano, poleg tega pa še 20.000 drugih prodajalcev na drobno.