Sedem Hrvatov, dva stara 19, trije 18 in dva 17 let, je zadrska policija ovadila, ker naj bi med avgustom lani in julijem letos večkrat posilili ob prvem napadu 15 let staro dekle iz istega kraja. Mladeniči so svoje podvige snemali z mobilnimi telefoni, nato pa jo s posnetki izsiljevali za dodatne spolne usluge. Če jim ne bi ustregla, bi staršem in prijateljem videe pokazali, so po pisanju časnika Slobodna Dalmacija grozili danes 16 let stari punci. Da mislijo resno, ji je pokazal njen nekdanji fant, tudi eden od domnevnih posiljevalcev, ki jo je večkrat pretepel. Mladeniči se bodo na sodišču zagovarjali zaradi spolnega odnosa brez privolitve, povzročitve telesnih poškodb ter izkoriščanja mladoletnice za pornografijo.

Grozil ji je smrtjo

Začetek grozljive zgodbe, ki je pretresla naše južne sosede, sega v lansko leto. Takrat 15-letno dekle je večino poletja 2018 preživelo v družbi malce starejših fantov, v kateri je bil tudi njen nekdanji fant. Prvič so jo »prijatelji« napadli avgusta lani na eni od zabav, kjer so pili in se drogirali, dekle odvedli v posebno sobo, zaklenili vrata, nato pa jo je 19-letnik posilil, neuradne podatke navajajo hrvaški mediji. Tisti večer so nastali prvi posnetki, s katerimi so dekle kasneje izsiljevali, takrat jo je nekdanji fant tudi prvič premlatil in ji zabičal, naj o napadu nikomur ne črne niti besedice. 15-letnici so obljubili, da bodo video izbrisali, če pristane na nadaljnje spolne odnose z njimi, če ne, jih bodo pokazali njenim staršem in prijateljem. V roku enega leta so deklico skupinsko posilili najmanj šestkrat, napade pa vsakič znova snemali. Sedmerica je ni nikoli napadla naenkrat, največkrat so se nanjo spravili po trije ali štirje. Ko je dekle z moledovanjem, naj jo le pustijo pri miru, skušalo pretrgati krog nasilja, izsiljevanja in spolnega izkoriščanja, jo je nekdanji fant znova pretepel in ji zagrozil: »Ubil te bom, če nas boš prijavila, ali komurkoli črhnila o tem.«

Kako je zgodba prišla do policije, trenutno še ni jasno. Po pisanju časnika Slobodna Dalmacija ni žrtev tista, ki bi jih obvestila o skoraj leto dni trajajočem trpljenju, pa čeprav je po neuradnih podatkih postala vse bolj depresivna in zaprta vase. Po nekaterih podatkih je policijo obvestil center za socialno delo, na katerega so se obrnili iz dekličine šole, kjer so se bali za njeno zdravje in počutje. Policija naj bi prijavo prejela v četrtek, v petek pa so osumljence že prijeli. Po poročanju hrvaškega časnika Večernji list je nekaj osumljencev v soboto dejanja pred preiskovalnim sodnikom Ivanom Markovićem celo priznalo, ta pa je nato osupnil z odločitvijo: za peterico ni odredil pripora, temveč jim dopustil, da se branijo s svobode. Tožilstvo je na odločitev že napovedalo pritožbo. Sodnik je osumljencem sicer prepovedal kakršnekoli stike z žrtvijo, s katero živijo v istem kraju. Za kateri kraj gre, hrvaški mediji ne poročajo, po neuradnih podatkih deklice doslej še niso zaslišali.

Razvajeni mulci bogatih staršev

Tako opisi nasilnih napadov kot zlasti sodnikova odločitev sta pri Hrvatih sprožila paleto različnih odzivov. Po poročanju medijev so sorodniki osumljencev pred sodiščem glasno negodovali o policijskih postopkih, žrtev pa obtoževali, da je s svojim obnašanjem njihovim sinovom dala povod za domnevno živalsko obnašanje. Mnenj so polna tudi spletna družbena omrežja, kjer domnevne posiljevalce opisujejo kot razvajene mulce bogatih staršev, ki so za obrambo na sodišču najeli vojsko odvetnikov. Ti očitno svojo službo odlično opravljajo, saj se je peterica kljub več posnetkom in fotografijam posilstev dekleta, ki so jih našli na njihovih telefonih, ter drugim domnevnim dokazom, med katerimi naj bi bilo tudi zaslišanje prič, uspela izogniti priporu, navajajo hrvaški mediji. Peterica naj bi bila v okolici znana po svojem delikventnem obnašanju, za katerega pa, ravno zaradi zaščite in vpliva staršev, jim ni bilo treba nikoli odgovarjati.