Dogovor so dosegli na srečanju Morena s predstavniki organizacije Conaie, ki združuje staroselsko prebivalstvo. Te je vodil vodja organizacije Jaime Vargas. V pogovorih so posredovali Združeni narodi in katoliška cerkev.

»S tem dogovorom je konec mobilizacij (...) po Ekvadorju, zavezujemo se obnovitvi miru v državi,« so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali v skupni izjavi, ki jo je prebral predstavnik ZN.

Dodali so, da je vlada znova uvedla subvencije na pogonska goriva. Subvencije je na zahtevo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) odpravila 3. oktobra, zaradi česar se je gorivo podražilo za 120 odstotkov. Subvencije so državo stale 1,3 milijarde dolarjev na leto, vlada pa je v zameno od IMF dobila 4,2 milijarde dolarjev posojila.

Odprava subvencij je sprožila množične proteste, v katerih je umrlo sedem ljudi, okoli 1349 pa jih je bilo poškodovanih. 1152 protestnikov so aretirali. Moreno je uvedel policijsko uro, prestolnico Quito pa je nadzorovala vojska. »Ukrepi na vseh naših območjih so odpravljeni,« so dodali v izjavi po nedeljskem srečanju.

Po razglasitvi dogovora je na tisoče ljudi preplavilo ulice. Vihteli so zastave in spuščali ognjemete, navaja AFP.

Še pred začetkom nedeljskega srečanja Morena s predstavniki staroselcev so se protesti ter spopadi med policijo in protestniki nadaljevali. Protestniki so skušali postaviti barikade iz ruševin poslopja finančne inšpekcije, ki so jo protestniki poškodovali v soboto. Tedaj so napadli tudi zgradbo ekvadorske televizije.