Po visokem porazu proti Crveni zvezdi v 1. krogu lige ABA je marsikdo pomislil, da košarkarji Primorske ne sodijo v elitno jadransko konkurenco. Predvsem je bilo to moč prebrati med košarkarskimi navdušenci v regiji, ki ne poznajo dobro uspešne koprske zgodbe. Če jim superpokal lige ABA ni bil dovolj, so zdaj dobili trdno zagotovilo – Primorska je več kot zasluženo, kjer je. To je na svoji koži občutil tudi šestkratni prvak lige ABA Partizan, ki je letos sestavil izjemno zasedbo in odkrito računa na preboj v evroligo. Beograjčani so v Koper sicer prispeli oslabljeni, saj je manjkal najboljši posameznik Rashawn Thomas, v slovenskem obalnem mestu pa si močno polomili zobe, saj v celotnem obračunu niso vodili niti enkrat. Fascinanten je podatek, da je Primorska nazadnje v Bonifiki izgubila 12. februarja na tekmi državnega prvenstva proti Krki.

»Nismo bili pripravljeni za igro. To je še veliko huje, kot če bi podcenjevali nasprotnika,« je zmajeval z glavo trener Partizana Andrea Trinchieri, ki se je v Kopru nadejal, da bo nadaljeval zmagovalni niz, na koncu pa je tekma v izjemnem vzdušju v dvorani Bonifika razkrila marsikatero slabost njegovega moštva. Po drugi strani pa potrdila izjemen karakter košarkarjev Primorske, ki so se odzvali po visokem porazu v prvem krogu proti Crveni zvezdi. »V Beogradu smo dobili po glavi. Pretepli so nas brez našega odpora. Nekaj dni smo analizirali in se pogovarjali, da smo ohranili samozavest. Vedno pravim, da je bolje izgubiti za 30 kot dve ali tri točke. Takrat imaš občutek, da si bil blizu in si zadovoljen, ko pa dobiš po glavi za 30, se vklopi alarm in se bolj koncentriraš, da popraviš stvari,« je pojasnil Jurica Golemac.

Ob odličnih Harrisu, Jagodiću-Kuridži in Hodžiću je bil prvo ime Primorske Žan Mark Šiško (13 točk, devet asistenc), ki je zrelo krmaril koprsko zasedbo. »Šiško je dragulj slovenske košarke. Takšnih organizatorjev igre na prostoru nekdanje Jugoslavije ni. To je fant, ki ima v glavi izjemen procesor. Če dobi 100 informacij, jih lahko toliko tudi procesira. Je pa zelo mlad in mora še trdo delati,« je navdušen Golemac, ki je dodal, da je Primorska z njim ali brez njega na igrišču povsem drugačna ekipa. »Premagali smo enega največjih klubov na Balkanu in Evropi. Res lepa popotnica za naprej,« se je smejalo Žanu Marku Šišku.

Olimpija s pol moči

Vodstvo Olimpije se je pred tekmo s Cibono spomnilo na legendo slovenske košarke Iva Daneua in mu za 82. rojstni dan poklonilo uokvirjeno sliko, košarkarji v zelenih dresih pa so nemudoma zagospodarili na parketu. Brez večjih naporov so si ustvarili in držali varno razliko, a nato v zadnji četrtini zaspali. Gostje so zagrozili, a kakovosti za preobrat niso imeli.

»Zmaga je najpomembnejša, a s številnimi stvarmi ne morem biti zadovoljen. Je pa ekipa nova, kar se pozna. Prestajamo muke, ki smo jih predvidevali. Večkrat smo imeli priložnost, da prelomimo tekmeca, na koncu pa mu dovolili, da je prišel blizu. A moramo biti realni in se zavedati, da je za določene stvari potreben čas. Vsekakor pa moramo biti na domačem parketu agresivnejši in bolj zbrani,« je povedal Slaven Rimac.

Krka hoče popraviti vtis

Tretjo slovensko zmago v 2. krogu lige ABA bo jutri poskušala zagotoviti Krka, ki v Zadar odhaja z veliko željo popraviti porazen vtis s prve tekme proti FMP. »Moj cilj je, da se pokažemo v popolnoma drugačni luči. Želimo prikazati boljšo obrambo in dokazati, da smo resna ekipa, ki si želi zmagati. V napadu pa se hkrati moramo zavedati, da je košarka ekipni šport,« je jasen trener Krke Simon Petrov.