»Gre za unikatni izdelek, ki je plod našega znanja in ga nismo zasledili še nikjer, ne pri nas ne v Evropi. Sožalnica, ki smo jo izdelali v našem podjetju, je posebna skrinjica z vgrajenim sefom, ki je namenjena diskretnemu zbiranju finančnih prispevkov, namesto da žalujočim svojcem prinašamo kupe sveč in dragih aranžmajev, s čimer jih na neki način spravljamo tudi v zadrego, saj morajo za sveče po pogrebu najti ustrezen prostor,« pravi Branko Potočnik, direktor podjetja Zagožen, ki je sicer bolj poznano kot specializirani proizvajalec in distributer materialov za zunanji vodovod in kanalizacijo.

Denar namesto sveč

»V Sloveniji vsako leto pridelamo več kot 4500 ton odpadkov od sveč, s čimer bi lahko napolnili okoli 60 olimpijskih bazenov. Ker se parafin v svečah uporablja različno, glede na letni čas in temperature, pa se velikokrat zgodi, da nekatere sveče niti ne zgorijo do konca, zato na pol uporabljene pristanejo na smetiščih,« še pove Potočnik.

V podjetju so ugotovili tudi, da svojci na pogrebu v povprečju prejmejo do sto zavojev sveč v vrednosti približno 2000 evrov. »Pogrebi pa svojcev ne prizadenejo le čustveno, pač pa tudi finančno, zato menimo, da bi prenekateremu bolj prišel prav kakšen evro. Pri tem je z našo sožalnico vsem zagotovljena popolna diskretnost, pa tudi varnost, zbrani denar pa bo zagotovo pristal v rokah žalujočih,« še pove Potočnik in pokaže, da imajo sožalnice vgrajen sef. Kot je še poudaril, je pri komunalnih podjetjih in zavodih zanimanje za sožalnice precejšnje in upa, da se bo s tem počasi vendarle spremenila miselnost ljudi in bodo kupovali manj sveč. »Ljudje se žal sploh ne zavedajo, kako resen je problem z odpadnimi svečami,« še poudari Potočnik.