Esper je v pogovoru za televizijo CBS pojasnil, da je s Trumpom govoril v soboto in da mu je naročil namenski umik sil s severa Sirije. Za Fox News je dodal, da bodo umaknili manj kot tisoč vojakov.

"Ne morem podati točne časovnice, ker se spreminja vsako uro," je povedal. Želijo namreč zagotoviti varen umik in da se ob tem ne zaostrijo razmere.

Turška vojska je v sredo sprožila ofenzivo proti Sirskim demokratičnim silam (SDF), v kateri večino predstavlja kurdska milica YPG. Turčija ima milico za izpostavo kurdskih upornikov, proti katerim se bori na svojem ozemlju, zahodne sile pa so sodelovale s SDF kot glavno kopensko silo v boju proti skrajni Islamski skupini (IS).

Trumpa so zaradi napovedi umika ameriških sil obtožili, da je pustil na cedilu svoje zaveznike v boju proti IS.

Turške sile so v petek po navedbah Pentagona obstreljevale ameriške vojake v bližini meje. Ob tem je obrambno ministrstvo posvarilo, da so ZDA pripravljene nemudoma odgovoriti na agresijo.

"Vidimo, da je zelo verjetno, da ostanejo ameriške sile ujete med dvema nasprotujočima si vojskama, kar je zelo nevzdržna situacija," je dejal Esper za CBS.

Zaradi turške ofenzive proti Kurdom je več držav že napovedalo embargo na orožje oziroma sankcije. Ameriški finančni minister Steven Mnunchin je v petek sporočil, da je Trump odobril, ne pa še aktiviral nove sankcije proti Turčiji.

Zaradi spopadov na severu Sirije se razmere na območju zaostrujejo, doslej je svoje domove po podatkih Združenih narodov zapustili že 130.000 ljudi, to število pa bi lahko naraslo na 400.000. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je v spopadih od srede umrlo najmanj 52 civilistov.