Poljska vladajoča konservativna stranka Zakon in pravičnosti (PiS) Jaroslawa Kaczynskega bo v nedeljo drugič zapored zmagovalka parlamentarnih volitev. Po zadnjih anketah naj bi glede na volitve leta 2015 napredovala s 37,6 na 42 odstotkov glasov. Poljaki so z vlado PiS zadovoljni predvsem zato, ker za vsakega otroka dobijo 120 evrov dodatka (minimalna plača je 520 evrov). Ob tem se jim očitno zdi nepomembno, da je PiS po prevzemu oblasti leta 2015 oslabila ustavno sodišče in si podredila sodno vejo oblasti. Zaradi kršenja načel delitve oblasti in pravne države je EU začela postopek.

Zdaj, pred volitvami, PiS obljublja tudi skoraj dvakratno povečanje minimalne plače, 13. pokojnino, davčno razbremenitev mladih in pomoč kmetom. Vse to je za zdaj možno, ker se na Poljskem gospodarski čudež samo še nadaljuje, potem ko je bila pred desetimi leti to edina članica EU, ki ni občutila svetovne finančne in gospodarske krize. Letos naj bi bila gospodarska rast spet večja od 4 odstotkov.

Taktična zmernost PiS

Stranka PiS lahko računa na uspeh na nedeljskih volitvah tudi zato, ker je njen ustanovitelj in nesporni voditelj Jaroslaw Kaczynski, ki sicer nima položaja v državi, a dejansko vodi vlado, pred dvema letoma odstavil ultrakonservativno premierko Beato Szydlo in na njeno mesto postavil bolj zmernega Mateusza Morawieckega, ki je predvsem strokovnjak za gospodarsko politiko. Tako si je stranka PiS pridobila nekatere manj konservativne volilce. Precej umirjena usmeritev Poljske pod taktirko PiS se je pokazala tudi na julijskem evropskem svetu, na katerem je za položaj predsednice evropske komisije podprla v resnici bolj liberalno Ursulo von der Leyen. Kaczynski pa na primer zdaj v volilni kampanji ne govori več o tem, kako je bil leta 2010 njegov brat Lech s še drugimi 96 Poljaki, ki so bili z njim v letalu, žrtev ruskega bombnega napada. Večina Poljakov namreč verjame dvema preiskovalnima komisijama, ki sta ugotovili, da je do letalske nesreče pri Smolensku prišlo zaradi megle in napake pilota.

A če je Kaczynski pred leti menda varoval Poljake pred migranti z Bližnjega vzhoda, jih zdaj hoče varovati pred homoseksualci, ki naj bi ogrožali »poljsko identiteto«. Pri tem ima podporo katoliške cerkve pa tudi večine Poljakov. Nedavno je celo izjavil, da samo PiS lahko brani tradicionalno družino pred tujimi »zahodnimi« vrednotami.

Malo upanja za opozicijo

Opozicijski politiki se bojijo, da bosta Kaczynski in njegova PiS pokazala svoj pravi obraz po nedeljski volilni zmagi. Kaczynski bi tako lahko odpravil samoupravo mest, ker so ta, zlasti večja in na čelu z Varšavo, večinoma v rokah liberalnih županov. Poleg tega bi lahko nastopil proti neodvisnim časopisom, tako da bi na primer zahteval od tujih lastnikov, da prodajo svoje deleže Poljakom.

Kaczynski bi tako lahko tudi s povečanjem vpliva v medijih po zgledu madžarskega premierja Viktorja Orbana zacementiral svojo oblast na Poljskem. Zato liberalni župan Varšave Rafal Trzaskowski pravi, da so nedeljske volitve za opozicijo eksistencialna bitka za preživetje. Sicer obstaja nekaj malega upanja, da bo veliko volilcev PiS ostalo doma, ker so prepričani o zmagi, in da bi zato liberalci, ki jih je na oblasti v letih 2007–2014 vodil Donald Tusk, skupaj z levičarji in stranko Kukiz'15 imeli dovolj poslancev za vladno večino. Veliko je odvisno tudi od tega, koliko strank bo prestopilo prag petih odstotkov, ki je potreben za vstop v parlament.