Tišina. Takšno je bilo vzdušje na letalu poljskega prevoznika Enter Air, s katerim se je slovenska nogometna reprezentanca v noči s četrtka na petek vračala iz Skopja, kjer je doživela boleč poraz s Severno Makedonijo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Igralci s kapetanom Janom Oblakom na čelu so soglasno priznali, da so tekmo odigrali slabo.

»Vsi se zavedamo, da si po prikazani igri več niti nismo zaslužili. Vsi skupaj z mano na čelu smo odigrali slabo. Med polčasoma sploh ni bilo velike razlike, v obeh smo igrali slabo. Razlika je le, da so Makedonci v drugem delu izkoristili naše napake. V nobenem trenutku nismo pokazali dovolj, da bi si zaslužili zmago, na koncu pa tudi ne remija. Enostavno smo naredili premalo, da bi tekmo obrnili sebi v prid. Verjamemo, da nas bo ta poraz zbudil,« je bil realen kapetan Slovenije Jan Oblak, ki ob vsakem druženju z mediji preseneča z odkritostjo, zgovornostjo in odlikami vodje ekipe.

Kapetan Jan Oblak posebej pohvalil navijače

Posebej je pohvalil navijače, ki so dopotovali v Skopje, saj je zatrdil, da so bili glasnejši od Makedoncev. »Naredili so vse, da bi nam pomagali. Mi pa na igrišču nismo naredili tega, kar so navijači naredili na tribuni,« je bil samokritičen zvezdnik Atletica iz Madrida, ki je bil nemočen ob obeh golih 20-letnega makedonskega upa Eljifa Elmasa. Član Napolija (Miha Zajc mu je bil lani v Fenerbahčeju rezerva) je pokazal hladnokrvnost, hitrost in vrhunsko tehnično znanje ob obeh golih, ki ju je dosegel s streloma pod prečko in v daljši kot vratarja. Slovenija je v teh kvalifikacijah proti Severni Makedoniji osvojila le točko, kar pomeni, da je realno izgubila najmanj tri. Priložnost za več je bila velika, saj so imeli Makedonci veliko težav s poškodbami in kartoni, pa tudi nizozemski sodnik Danny Desmond Makkelie je imel kriterij, ki si ga gostujoča ekipa lahko le želi.

Slovenija v Skopju ni delovala kot ekipa, ki bi šla na glavo od prve minute. Čeprav je imela uvodnih 20 minut pobudo, je manjkalo odločnosti v iskanju vodilnega gola. Vsi so se preveč zanašali na genialnost Josipa Iličića, ki pa je bil vseskozi pokrit z dvema, celo tremi igralci. Ostali niso bili sposobni prevzeti odgovornosti. Obrambna vrsta je bila nezanesljiva, v ofenzivnem delu pa Balkovec in Stojanović nista zmogla točnega predložka, čeprav je bilo predvsem po desni strani veliko prostora. Zvezna vrsta je bila daleč od ustvarjalnosti. Nikakor se nista znašla Verbič in Bezjak, pri katerem je bilo očitno, da ima težave s poškodbo. Potop Slovenije se je začel, ko je moral zaradi poškodbe stegenske mišice iz igre Rene Krhin (pred pol leta bi ga mnogi za vselej izgnali iz reprezentance, zdaj pa je postal nezamenljiv), saj se Denis Popović nikakor ni znašel. V napadu je bil Šporar povsem odrezan, saj žoge ni dobil niti takrat, ko je bil dobro postavljen.

Ker Sloveniji ni uspelo razviti svoje igre, so igralci postajali vse bolj nervozni, zato je bilo tudi nekaj nepotrebnega mahanja z rokami ob napakah. Petar Stojanović ni hotel odgovarjati na vprašanja o mahanju z rokami, ko se je Mevlja jezil nanj ob drugem prejetem golu. »Ni bilo individualnih napak, ampak smo odpovedali kot celota. Ne znam pojasniti, zakaj se je to zgodilo. Padla je zbranost, izgubili smo veliko žog, v napadu nismo bili dovolj konkretni, v obrambi smo dobili premalo dvobojev,« je menil Petar Stojanović. Ob Oblaku je bil edini iz slovenske reprezentance, ki je sploh stopil pred novinarje.

Tudi selektor Kek je bil v slabi dnevni formi

Tudi selektor Matjaž Kek je bil v slabi dnevni formi, saj mu ni uspelo povleči poteze, s katero bi prebudil ekipo. Slovenija ima očitno kompleks gostovanj. S porazoma v Celovcu in Skopju je izkoristila vse bonuse. Strokovni štab ima malo časa, da ekipo dvigne in jo pripravi za jutrišnji sosedski derbi z Avstrijo v Stožicah. Slovenija se bolje znajde v tekmah, ko ni v vlogi favorita in napada iz ozadja s podporo polnih tribun.

»V profesionalnem nogometu ni časa za obžalovanje. Treba je dvigniti glave. Proti Avstriji bo treba pokazati veliko več. To je nova priložnost za dokazovanje. Septembra smo z zmagami znova privabili gledalce na stadion. Verjamem, da bomo pred polnimi Stožicami pokazali to, kar si gledalci zaslužijo in kar si želimo tudi mi. Upam, da bomo osvojili tri točke in prišli v november z možnostjo, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo,« je optimist ostal 26-letni Oblak.

Jutrišnja tekma bo pokazala, kakšen je značaj igralcev, kako se odzovejo po porazu. Septembra so v tekmah za biti ali ne biti premagali Poljsko in Izrael po preobratu, zdaj potrebujejo do konca kvalifikacij zmago na vseh treh tekmah z Avstrijo in Latvijo v Stožicah ter Poljsko v Varšavi. Ob tem Severna Makedonija ne sme osvojiti vseh devet točk, ker je v medsebojnih tekmah boljša od Slovenije. Za popravni izpit proti Avstriji je zaradi poškodbe stegenske mišice izgubljen Krhin. V zdravniški oskrbi sta tudi Jokić in Bezjak. Strokovno vodstvo se ubada tudi z vprašanjem, ali so vsi igralci sposobni odigrati dve tekmi v treh dneh.

Avstrijci so po preobratu premagali Izrael s 3:1 in se povzpeli na drugo mesto v skupini. S Slovenijo imajo pozitiven izkupiček, saj so jo premagali na zadnjih dveh tekmah v Celovcu, in sicer s 3:0 na prijateljski marca lani in z 1:0 na kvalifikacijski junija letos. Avstrijski selektor Franco Foda pa ima velike težave s poškodbami igralcev. Prvi zvezdnik David Alaba je bil na tekmi proti Izraelu na tribuni, zaradi poškodb so morali iz igre Arnautović, Laimer in Posch. »Na EP ne prideš z enajstimi igralci, temveč jih vedno potrebuješ 23. Vsi morajo biti pripravljeni. V mislih imamo velik cilj, zato se je treba temu podrediti. Le kot ekipa smo lahko uspešni, in to trenutno tudi kažemo,« pravi avstrijski selektor Franco Foda.