Srbski predsednik Aleksandar Vučić, makedonski premier Zoran Zaev in albanski premier Edi Rama so podpisali deklaracijo, ki v dveh letih predvideva vzpostavitev skupnega trga s prostim pretokom blaga, storitev, kapitala in ljudi med državami po vzoru EU. K pobudi so povabili tudi BiH, Črno goro in Kosovo. Vučić je dejal, da bo to med drugim omogočilo prosto gibanje po vseh državah z osebno izkaznico in da bodo s povezovanjem trgov pritegnile za 20 odstotkov več tujih naložb.

Vučić je dejal, da se pobudi lahko pridružijo tudi druge države zahodnega Balkana, če bodo sprejele pravila, ne glede na različna mnenja, ki obstajajo, predvsem glede vprašanja Kosova. Rama pa pravi, da pri pobudi niso imeli mentorjev iz Bruslja ali drugih držav. »Povezala nas je potreba po razvoju gospodarskega sodelovanja, zmanjšanju brezposelnosti, boju proti čezmejnemu kriminalu in nezakonitim migracijam ter potreba po izboljšanju življenja vseh državljanov,« je rekel. Glede odprtih vprašanj v regiji pa meni, da se države lahko strinjajo, da se o čem ne strinjajo, ter se dogovorijo o stvareh, ki zadevajo vse državljane.

Po Zaevu je srečanje pokazalo, da politični odnosi na zahodnem Balkanu postajajo enostavnejši in da regija ni več sod smodnika, ampak postaja območje miru, stabilnosti in gospodarskega razvoja, posvečeno evropskim integracijam in boljšemu življenju ljudi. Naslednjič se bodo voditelji sestali 10. novembra na Ohridu, kjer bodo predstavili konkretne ukrepe za nastanek skupnega trga. sta