Pa naj začnem z zbiranjem denarja za zdravljenje malega in hudo bolnega Krisa. Z akcijo vseh smo dokazali, da se da organizirano, hitro in učinkovito ne le poskušati rešiti, temveč tudi dejansko rešiti stiske ljudi. Solidarnost kot povezovalno tkivo je lahko vzor tistim državnim oblastnikom, ki ravnokar odločajo o razporejanju finančnih sredstev za potrebe državljanov in hkrati odločajo o naših življenjih, o zdravju in o drugih pogojih sobivanja in življenja vsakogar.

Drugi takšen pozitiven primer so odlični športni uspehi ne le naših odbojkarjev, temveč tudi drugih vrhunskih športnikov, kot so kajakaši, plezalci, kolesarji itd. Tudi šport kot pomemben kohezivni element med ljudmi povezuje ne le navijače oziroma ljudi vseh starosti, spolov, generacij, prepričanj in ostalih različnih lastnosti, temveč tudi vse državljane, ki se dejansko ukvarjajo z dnevnimi športnimi aktivnostmi.

Naj na koncu omenim še izredno pozitiven odnos do okolja, narave, sobivanja in dela, ki so ga pokazali predvsem organizatorji in seveda udeleženci nedavnega podnebnega štrajka. Odločno, mirno in dostojanstveno smo pokazali oblastnikom, kje so problemi, kako jih rešiti in predvsem zahtevo, da jih je treba takoj rešiti.

En odstotek oblastnikov ima celotno oblast nad nami, torej nad 99 odstotki državljanov. Z oblastniki mislim na odločevalce: predsednika države, poslance državnega zbora in sveta, vlado RS, ustavno sodišče in seveda vsa druga sodišča, državne organe, na razne predstavnike in vodilne gospodarske zbornice, bank, podjetij, ustanov, uradništev ter vse tiste svetovalce in vplivneže, ki so v senci navedenih.

Ne le vsi mi, tudi vsi ti oblastniki naj imajo v navedenih pozitivnih zgodbah o uspehih vzor, kako delovati, ne v svojo korist, temveč v dobrobit nas državljanov oziroma vseh ljudi.

Miloš Šonc, Grosuplje