A naša naloga ni, da bi ugotavljali, zakaj se je letos zgodil svet mladih; skoraj si ne bi upali pomisliti, da gre za staro resnico, ki govori o tem, da so mladi najboljši potrošniki, zato so seveda tudi najboljši prodajalci. Pa naj prodajajo nogomet, računalniške igrice, kozmetiko ali vojno proti onesnaženju okolja. A kot rečeno, naša naloga ni ugotavljati, zakaj so najstniki postali bogati in kdo stoji za njimi, pred vami je zgolj lestvica s številkami najbogatejših mladink in mladincev, ki so denar zaslužili s svojim delom.

JoJo Siwa, 16 let, 12 mio. dolarjev

Joelle Joanie Siwa - JoJo iz Nebraske je plesalka, pevka, igralka in zvezda youtuba, ki se skupaj s svojo ekipo ukvarja tudi z različnimi posli. Da bi razumeli razsežnost njene popularnosti, je treba vedeti, da ima JoJo na youtubu kar 10,3 milijona sledilcev, na instagramu ji sledi 8,7 milijona oboževalcev. Kričeče oblečena in samozavestna najstnica predvsem pleše in poje, kar trenutno počne tudi na svoji svetovni turneji. Svoje prve korake v svet slave je naredila v televizijskih plesnih spektaklih, zdaj pa kot mnogi spletni vplivneži dela praktično vse. Na enem zadnjih posnetkov je pokazala, da so ji pri Tesli podarili avto, ki je pobarvan z njenimi portreti. Jojo Siwa se jim seveda izplača, njena skladbica Boomerang ima na youtubu kar 762 milijonov ogledov. Letos je ob vseh dobrih vesteh za dekle in njeno podjetje prišla tudi slaba vest. V kozmetiki, ki jo prodajajo pod njenim imenom, so našli sledi azbesta in velik del izdelkov so morali umakniti s polic. Po drugi strani pa to niso edini produkti, s katerimi JoJo bogati: po nekaterih podatkih naj bi po svetu prodala kar 35 milijonov dekliških pentelj za lase.

Mikaila Ulmer, 14 let, 11 mio. dolarjev

Mikaila Ulmer se je rodila v Austinu v Teksasu. V mladosti naj bi jo nekajkrat pičile čebele, potem pa so ji, menda zaradi terapije, predlagali, da naj začne prodajati limonado, sladkano s čebeljim medom (Bee Sweet Lemonade). Počasi se je proizvodnja širila in posel je prodala verigi trgovin Whole Foods za konkretnih 11 milijonov dolarjev. Vmes je limonado pokusil tudi Barack Obama in se pošalil, da si želi službo v podjetju pri Ulmerjevi. Mimogrede, deset odstotkov od vsake steklenice gre za zaščito čebel.

EvanTubeHD, 13 let, 4 mio. dolarjev

Mladinec iz Pensilvanije se je rodil 6. decembra 2005, po podatkih s strani wikiframe pa naj bi imel v rokah kar 4 milijone dolarjev. Ima kar tri strani na youtubu, Evan Tube HD, EvanTubeRAW in EvanTubeGaming, kjer ponuja videe v zvezi z otroško zabavo: igrače, živali, videoigre, znanstvene eksperimente, posebne efekte, animacijo, družinske zgodbe … Strani imajo kakšnih 12 milijonov naročnikov in toliko oglasov, da hitro postane jasno, od kod fantu tako bogastvo. In tudi, zakaj je na youtubu s svojimi zgodbami tudi sestra.

Dvojčka Dolan, 19 let, 4 mio. dolarjev

Ethan in Grayson Dolan iz New Jerseyja sta simpatična brata, ki imata na svojem profilu na youtubu več kot 10 milijonov naročnikov. Fanta snemata kratke, za mnoge šaljive videofilme, ki jih objavljata vsak torek, in čeprav sta napovedovala, da svojih duhovitih umotvorov in glasbenih domislic v letu 2019 ne bosta nadaljevala, sta si premislila (verjetno se jima ne izplača izgubiti pokroviteljev) in spet jih lahko gledate. Twinfluenserja, kot so ju poimenovali v ZDA, imata 4,7 milijona sledilcev na instagramu.

Kyle Giersdorf - Bugha, 16 let, 3 mio. dolarjev

Popularni Bugha je profesionalni igralec računalniških iger in aktualni svetovni prvak v avanturistični igrici Fortnite. Bugha se je rodil 30. decembra 2002 in je eden od petih profesionalnih igralcev v ekipi Sentinels. Mladi mojster, ki je z igranjem doslej zaslužil nekaj več kot 3 milijone dolarjev, ima na instagramu skoraj milijon in pol sledilcev, čeprav je vsega skupaj objavil le 84 sličic. Spremljate ga lahko tudi na twich.tv, na youtubu pa njegovo igro opazuje več kot milijon naročnikov.

Jacob Sartorius, 17 let, 3 mio. dolarjev

Pevec in zabavljač iz Tulse je pravzaprav velik dokaz, da uspeh na različnih družbenih omrežjih ne pomeni nujno tudi uspeha v realnem svetu. Sartorius je tako s šaljivimi kot z glasbenimi spoti na voljo v mnogih medijih. Njegova najuspešnejša, gimnazijskoljubezenska pesem Sweatshirts, ima na youtubu zavidljivih 55 milijonov ogledov, na lestvicah so jo komaj opazili, kritiki pa so vse njegove plošče raztrgali. Tako fant ostaja na ravni spletnega vplivneža, kar pa mu pri dohodkih ne škodi preveč. Na instagramu ima devet milijonov sledilcev.

Danielle Bregoli, 16 let, 3 mio. dolarjev

Mladenka s Floride judovsko-italijanskih korenin z umetniškim imenom Bhad Bhabie je postala slavna pri trinajstih, po izpadu v eni od epizod TV-oddaje Dr. Phil. Naprej je gradila na svetovnem spletu, nato pa je postala najmlajša raperka v zgodovini, ki se je uvrstila na glasbene lestvice. Njena največja uspešnica je Hi Bich, in čeprav se je že kar utrdila med pravimi pop zvezdniki, ima na youtubu več kot sedem milijonov naročnikov tudi za šaljive in dnevne doživljajske vsebine. Rada kvanta in se ne mara preveč oblačiti.

MattyB, 16 let, 3 mio. dolarjev

Matthew David Morris ali MattyB pa tudi MattyBRaps je raper iz Georgie, ki je svojo kariero povsem osredotočil na youtube. Že leta 2010, ko je bil star komaj sedem let (menda je genij), je predeloval različne uspešnice, prva je bila Eenie Meenie Justina Bieberja. Kljub temu da nastopa v različnih oddajah na televiziji in je s pomočjo Travisa Trasherja celo napisal knjigo That's Rap, je vedno zvest youtubu, kjer je izdal tudi album. Spremlja ga več kot 12 milijonov poslušalcev. Pevec mladinske muzike brez vsake raperske osti ima na instagramu 3,7 milijona sledilcev.

Alina Morse, 14 let, 2 mio. dolarjev

Zolli Candy so zobem najprijaznejši bomboni na svetu, trdi Alina Morse, mlada podjetnica, ki že nekaj let razvija zdravju prijazne sladkarije brez sladkorja. Gre za podjetje Zolli Candy, ki deluje, ne boste verjeli, od njenega sedmega leta. Kljub temu da je imelo podjetje lani že za šest milijonov dolarjev poslov, se Alina ni poslovila od dveh najljubših konjičkov: rada pleše in hodi v šolo. To, da se je njena mama pred sladkarijami ukvarjala s prodajo, oče pa je bil svetovalec v Deloittu, pa pri poslu gotovo tudi pomaga, kajne.

Isabella Barrett, 13 let, 1,9 mio. dolarjev

Najbogatejša otroška kraljica na svetu je zaslovela v TV-oddaji Toddlers & Tiaras. Skupaj z mamo, za katero se zdi, da je za njeno kariero zelo zaslužna, sta začeli izdelovati modno linijo oblačil in nakita Glitzy Girl, s katero dobro služita; konec koncev je bila Barrettova leta 2012 razglašena za little miss America 2012 in njeno mnenje pri določenih skupinah gotovo šteje. Mala lepotica je imela tudi glasbeno skupino LOL, v kateri je nastopala s še eno najstnico, Eden Wood, a se zdi, da se je podredila prodaji svojih izdelkov.