Kurdi, ki na območju nadzirajo taborišča, v katerih je zaprtih več tisoč pripadnikov Islamske države, sedaj pred turškim obstreljevanjem bežijo. "Nisem prepričan, da bo turška vojska sposobna prevzeti nadzor nad razmerami in to hitro," je dejal Putin po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Na zasedanju voditeljev držav Skupnosti neodvisnih držav (SND), ki združuje nekdanje sovjetske republike, je Putin v turkmenistanski prestolnici Aškabad opozoril, da to pomeni resno varnostno grožnjo za države SND.

Po njegovi oceni namreč ni jasno, preko katerih držav in v katere države bodo šli borci IS. "Ali bodo odšli globlje v Sirijo, na območja, ki jih nihče ne nadzira in nato preko Irana odšli v druge države v regiji?" je vprašal. Zato morajo nekdanje sovjetske republike mobilizirati vse vire obveščevalnih služb, SND pa svoj protiteroristični center, da bi nevtralizirali to novo grožnjo, je poudaril.

Putin je po poročanju ruske tiskovne agencija Tass še opozoril, da se skrajneži po porazu v Siriji premikajo v druge regije, med drugim na Balkan, v Jugovzhodno Azijo in območja ob južni meji držav SND, kjer skušajo vzpostaviti svoja oporišča.

Turčija je v sredo začela ofenzivo na kurdsko milico YPG na severovzhodu Sirije. Po navedbah Sirskih demokratičnih sil (SDF), na čelu katerih so kurdski borci, naj bi bilo na severu Sirije v sedmih zaporih več kot 12.000 moških, osumljenih članstva v IS. Najmanj 4000 naj bi jih bilo tujih državljanov. Svojce teh moških pa zadržujejo v treh taboriščih. V njih je več deset tisoč ljudi.