Oblasti v Pekingu je vznejevoljila avgustovska odločitev New Delhija o razdelitvi Kašmirja na dva dela, s čimer je Ladakh, katerega del si lasti tudi Kitajska, postal ločeno upravno ozemlje.

New Delhi pa je razjezilo, ker Kitajska v tem sporu diplomatsko podpira Pakistan, ki nadzoruje večji del Kašmirja.

Kitajski megalomanski infrastrukturni projekt Pas in pot v enem delu sega tudi v pakistanski del Kašmirja in Xi je o tem pred dvema dnevoma v Pekingu govoril s pakistanskim premierjem Imranom Kanom.

Ko je Xi izjavil, da podpira "legitimne pravice" Pakistana, se je indijsko zunanje ministrstvo odzvalo, da naj se druge države vzdržijo komentiranja notranjih zadev Indije.

Po poročanju časnika Indian Express, ki se sklicuje na neimenovane vire, bo Modi pozval Xija, naj bo bolj občutljiv za indijske skrbi, kitajskemu predsedniku pa bo pojasnil razloge za odločitev glede Kašmirja.

Indija in Kitajska, v katerih živi več kot tretjina človeštva, nista bili nikoli tesni prijateljici. Leta 1962 sta se zapletli v vojno v Himalaji, na območju pa občasno še vedno izbruhnejo napetosti med stranema.

Azijski sili, ki se obe soočata s protekcionizmom ZDA, si želita tudi tesnejšega gospodarskega sodelovanja in večjega dostopa do milijardnih trgov. Indija trenutno precej več uvaža iz Kitajske kot tja izvaža, poroča francoska tiskovna agencija AFP.