Stota podelitev Nobelove nagrade za mir od leta 1901 je dala skupaj 134., med posamezniki pa 107. nagrajenca, Abija Ahmeda, tokrat znova z vrha politične oblasti, saj je od lanskega aprila na položaju etiopskega premierja. Prestižno priznanje je predsednica Nobelovega odbora Berit Reiss-Andersen utemeljila z njegovim »odločnim in odločilnim reševanjem spora o meji z Eritrejo«, ki je lansko poletje privedlo do celovite uveljavitve mirovnega sporazuma med državama iz leta 2000. Triinštiridesetletni vodja vladajoče etiopske ljudske revolucionarne demokratične fronte, federalistične politične koalicije štirih levičarskih strank, je v prvih stotih dneh po prevzemu vlade odpravil izredno stanje, pomilostil na tisoče političnih zapornikov, končal cenzuro medijev, legaliziral prepovedane opozicijske skupine, odstavil politike in vojaške predstavnike, osumljene korupcije, ter pomembno povečal vpliv žensk v političnem in družbenem življenju. Vse to je bilo za petčlanski Nobelov odbor dosežek, vreden nagrade v konkurenci okoli 300 predlaganih posameznikov in organizacij, ki jih sam ne razkriva, ne preprečuje pa, da to storijo osebe, ki so kvalificirane za njihovo nominacijo. Tako ni neznanka, da je bila med nominiranci mlada švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg, ki je vsaj v zadnjem času v javnosti veljala za glavno favoritinjo. S prislovično nemirnega Balkana sta bila kandidata premierja Makedonije in Grčije Zoran Zaev in Aleksis Cipras, ki sta lani politični mir med državama sklenila po skoraj treh desetletjih. Da bi si Nobelovo nagrado ob »poštenem obravnavanju« zaslužil le »on«, je ob robu letošnje splošne razprave v generalni skupščini ZN razlagal Donald Trump, ki se je že pred časom hvalil, da ga je nominiral japonski premier Šinzo Abe, ki pa tega ni nikoli potrdil ali zanikal.

Pravi čas za priznanje

Reiss-Andersenova je že v obrazložitvi nagrade Ahmedu odgovorila na morebitne pomisleke, da je zanjo še prezgodaj (tako kot najodmevnejšo pred desetimi leti, ko jo je po še ne letu dni v Beli hiši prejel Barack Obama). Dejala je, da si njegova prizadevanja, med katerimi so tudi normalizacija diplomatskih odnosov med Eritrejo in Džibutijem, posredovanje v morskem sporu med Kenijo in Somalijo ter sodelovanje v procesu, ki je privedel do sporazuma med vojaškim režimom in opozicijo v Sudanu, že zdaj zaslužijo priznanje, predvsem pa potrebujejo spodbudo, ki bo krepila sožitje med državami v celotni regiji.

Revolucionar postal reformist

V odmevih iz sveta tokrat ni dvigovanja obrvi, kot že nekajkrat tudi v bližnji preteklosti ob že omenjenem Obami, Alu Goru in Evropski uniji. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je poudaril, da je Abij Ahmed zgled afriškim državam in drugim, ki skušajo premostiti napetosti iz preteklosti in želijo na prvo mesto postaviti interes prebivalstva, poslavljajoča se visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini pa je dejala, da je letošnja nagrada za mir priznanje pogumnemu moškemu in generaciji Afričanov, ki si prizadevajo za spremembe in spravo. Amnesty International pričakuje, da bo s priznanjem Ahmed spodbujen k sprejemu še več reform za več človekovih pravic v državi, ki se sooča z dolgoletnimi etničnimi napetostmi. Prek svojega veleposlaništva v Etiopiji so Ahmedu čestitale ZDA z izrazi podpore etiopskemu ljudstvu in vladi pri izgradnji demokratične in obetavne prihodnosti.

Svojčas skrajni levičar Abij Ahmed je prevzel etiopsko vlado po triletnih nasilnih protivladnih protestih in odstopu Hailemariama Desalegna, prvega v sodobni zgodovini države, v kateri so se voditelji zamenjevali z udari ali smrtjo. Vladajoča revolucionarna demokratična fronta je že pod njim začela reforme, ki jih je Ahmed pospešil, čas pa bo pokazal, ali bo, vzgojen v etiopski vojski, ki se ji je pridružil kot najstnik, obvladal politične sile, ki jih je prebudil. Junija lani mu je uspelo preprečiti regionalni udar v Amhari, ki ga je skušal izvesti tamkajšnji poveljnik varnostnih sil general Asaminev Tsige, a je bil hkrati ubit načelnik generalštaba etiopske vojske, veteran iz državljanke vojne Siare Mekonen, ki ga je na ta položaj imenoval prav Ahmed.