Turška vojska je danes prvič poročala o žrtvah med turškimi vojaki. Prvi je bil med operacijo ubit v četrtek, trije pa danes.

Turška tiskovna agencija Anadolu pa je poročala, da sta bila v raketnem napadu kurdskih sil danes v turškem mestu Suruc, ki leži nasproti sirskega mesta Kobane, ubita dva civilista. Umrla sta, ko je hišo zadela raketa, ki je prišla z območja pod nadzorom kurdske milice YPG.

Pred tem so turški mediji poročali, da sta bila v kurdskem ognju v drugem obmejnem turškem mestu ranjena dva novinarja.

Turški obrambni minister Hulusi Akar pa je dejal, da so v operaciji, ki jo je Ankara proti kurdski milici YPG na severovzhodu Sirije začela v sredo popoldne, ubili 342 "teroristov" YPG. Dodal je, da operacija poteka v skladu z načrti in da skrbno pazijo, da "ne bi poškodovali civilistov", navaja Anadolu.

Sirski observatorij za človekove pravice pa je poročal, da je bilo od začetka ofenzive v turških napadih ubitih 17 civilistov in 41 kurdskih borcev.

Po podatkih observatorija je bilo samo danes v turških napadih na območju sirskega obmejnega mesta Tal Abjad, ki je ena glavnih tarč turške ofenzive, ubitih sedem civilistov. Štirje so umrli med begom, ko je njihov avtomobil zadelo turško letalo, tri pa so v okolici mesta ubili turški ostrostrelci, je navedel observatorij, ki podatke dobiva od aktivistov s terena.

Tarča avtomobila bombe je bila polna restavracija

Oblasti v sirskem mestu Kamišli pa so sporočile, da je bila danes tarča avtomobila bombe restavracija, polna ljudi. Ubiti so bili trije civilisti, ranjenih pa devet. Eksplozija je bila silovita, saj je na posnetkih videti vsaj pet povsem uničenih vozil. V zadnjih mesecih je bilo mesto že večkrat tarča bombnih napadov, za katere so praviloma odgovornost prevzeli džihadisti Islamske države.

Zaradi turškega topniškega obstreljevanja so medtem kurdske avtonomne oblasti danes začele evakuacijo 7000 Sircev iz begunskega taborišča Mabroka, ki se nahaja 12 kilometrov južno od turške meje. Kot so pojasnili, je bilo taborišče v obstreljevanju že zadeto in da zato zaradi ogroženosti ljudi selijo v begunsko taborišče, ki se nahaja južneje.

Iz prenapolnjenega taborišča Al Hol na severovzhodu Sirije, v katerem je po podatkih Združenih narodov okoli 70.000 ljudi, večinoma žensk in otrok, svojcev domnevnih skrajnežev Islamske države, pa so danes poročali o nemirih. Pripadnike kurdskih varnostnih sil, ki v taborišču skrbijo za varnost, je napadla skupina ljudi, ki je vzklikala Alahu akbar in vanje metala kamenje. Nekateri so skušali zbežati, a nikomur ni uspelo, so povedali kurdski predstavniki, ki so zadeve kmalu imeli pod nadzorom.

Opozorili pa so, da bi se podobni incidenti lahko še dogajali. Incident v taborišču se je zgodil v času, ko so zaradi turške ofenzive pripadnike kurdskih varnostnih sil, ki nadzirajo taborišče, množično premestili severneje, da bi preprečili napredovanje turških sil, ki ofenzivo izvajajo s kopenskimi enotami, letali in artilerijo.