Živimo v obdobju, ko poleg vode pijemo tudi različne druge napitke. To so lahko alkoholne ali brezalkoholne pijače. Lahko so tudi gazirane ali negazirane. Že ime pove, da alkoholne pijače vsebujejo alkohol, točneje etanol s kemijsko formulo C2H5OH. Koncentracija (vsebnost) alkohola je v različnih pijačah različna. Pivo po navadi vsebuje 5 odstotkov alkohola (5 prostorninskih delov alkohola in 95 prostorninskih delov vode), vino okoli 10 odstotkov in žganje 40 odstotkov alkohola. Po definiciji alkoholna pijača vsebuje 1,2 odstotka in več alkohola. Delež alkohola je vedno napisan na nalepki. Seveda s pitjem alkoholne pijače dobite tudi nekaj kilokalorij (kcal). Na primer, 100 mililitrov (100 ml) vina – po domače 1 deci (1 dl) – ustreza približno 70 kcal. Vendar je res izredno zmotno mišljenje, da so alkoholne pijače neke vrste hrana.

Brezalkoholne pijače se v grobem razdelijo na sladke in kisle. Nekatere pijače vsebujejo tudi plin ogljikov dioksid CO2. Tem pijačam po domače pravimo pijače z mehurčki, peneče pijače, strokovno pa gazirane pijače. CO2 je brezbarven plin brez okusa, nestrupen in pijačam z vsebnostjo plina pripisujejo osvežilnost. Pestrost brezalkoholnih pijač je neizmerna. To so različne mineralne vode, aromatizirane vode, kole, toniki, ledeni čaji, sadni sokovi, limonade, ore, nektarji, šabese, energijske pijače, izotonični napitki.

Vendar večina teh pijač vsebuje sladkor in vrsto različnih aditivov. Zaradi sladkorja imajo sladke pijače precejšnjo kalorično vrednost in mnenje je, da je človeško telo manj sposobno zaznati kalorije sladkih pijač kot one iz hrane. Zato nekateri proizvajalci že manjšajo vsebnost sladkorja v teh pijačah in jih nadomeščajo z različnimi, tudi umetnimi sladili. Če že pijete te pijače, je smiselno, da na nalepki preverite vsebnost kalorij (kcal). Sto ml sadnega soka vsebuje od 40 do 45 kcal, »dietni sokovi« z manj sladkorja pa le okoli 20 kcal.

Najboljša in najbolj poceni osvežilna pijača je voda, dobra izbira sta tudi nesladkan čaj in za starejše nesladkana kava (2–3 skodelice na dan). Pravijo, da voda še za v čevlje ni dobra, je pa izredno koristna za naše zdravje. Prevečkrat na to pozabimo.

Dr. Ivan Leban je upokojeni profesor kemije (@ivanleban).