Od 29. novembra do 5. januarja bo po mestnem središču razporejenih deset malih in devet velikih gostinskih hišk, v katerih bodo gostinci v času veselega decembra mimoidoče vabili s toplimi napitki in praznično jedačo. Po tri male gostinske hiške bodo stale na Bregu in Kongresnem trgu, ena več bo na Cankarjevem nabrežju. Gostinci bodo morali za najem odšteti od 3000 do 6000 evrov. Dražje, najemnina zanje se giblje od 8000 do 15.000 evrov, bodo velike gostinske hiške. Po ena bo stala na Bregu, Kongresnem trgu in Cankarjevem nabrežju, bolj zgoščena bo ponudba s po tremi velikimi gostinskimi hiškami na Prešernovem trgu in Gallusovem nabrežju. K najemnini bodo morali najemniki prišteti še 1000 oziroma 1500 evrov pavšala za priklop in porabo električne energije.

Ob gostincih bodo tudi letos na svoj račun lahko prišli tisti, ki bodo na prazničnem sejmu želeli prodajati priložnostna darila in unikatne izdelke. Sejemske hiške bodo stale na Bregu in Petkovškovem nabrežju, najemnina za eno od skupno 34 hišk pa znaša 1700 evrov. V sejemskih hišicah bodo najemniki lahko prodajali zgolj predmete, ki po svojem namenu in obliki ustrezajo prazničnemu vzdušju in predstavljajo priložnostna darila. Prednost bodo imeli ponudniki slovenskih in ročno izdelanih izdelkov, ki so prejeli nagrade s področja umetnostni obrti ali oblikovanja.

Nekaj omejitev bo prav tako veljalo za gostince, ki bodo najeli eno od gostinskih hišk. V malih gostinskih hiškah bodo namreč smeli najemniki prodajati le ozko izbrano gostinsko ponudbo iz nabora kulinarične ponudbe Okusi Ljubljane in napitke, najemniki velikih hišk pa bodo na svojem ceniku morali zagotoviti vsaj eno jed iz nabora jedi Okusi Ljubljane. Vsi bodo lahko uporabljali le papirnato, kartonsko ali leseno embalažo oziroma embalažo iz ekološko razgradljive plastike.