Glavna zvezda današnjega shoda Rešimo Slovenijo, na katerem se je zbralo od 2000 do 3000 ljudi, bi moral biti organizator shoda Marjan Podobnik, toda največ pozornosti je bil deležen prvak SDS Janez Janša.

Janša napovedal še več tovrstnih shodov

Predsednik SLS Marjan Podobnik je zborovanje označil za domoljubni in protikorupcijski shod, v stranki SLS pa so dogodek opisali kot srečanje, na katerem so se zbrali, da bi opozorili na težave in ponudili boljše rešitve. Po njihovih ocenah naj bi se zbralo več kot 5000 ljudi, zborovanje pa naj bi pomenilo nov začetek slovenske pomladi. Osrednja zvezda nastopajočih Janez Janša, ki je požel burno skandiranje, je napovedal podobne shode po vsej Sloveniji. »To je začetek konca protislovenskega komedijantstva, ne bomo se pustili ustrahovati,« je dejal.

Prvak opozicijske SDS je poudaril, da v Sloveniji ni enakosti pred zakonom, državo, o kateri so sanjali na plebiscitu pred 30 leti, pa da so pokradli v materialnem, kulturnem in duhovnem smislu. »Slovenija je postala država prevar, medijskih monopolov, prvorazrednih in drugorazrednih državljanov. Država, kjer vladajo dvojna merila, in globoka država, kjer delajo stranke za en mandat za marionetne vlade. Tranzicijska levica ni niti enkrat zmagala na pošten način, vladajo s prevarami,« je dejal Janša.

Volilni program SDS

Prvak SDS je naštel tudi nekaj zahtev, ki jih lahko razumemo kot nov volilni program SDS. Zahtevajo revizijo vseh odpisanih kreditov (zaradi tega je bil ljubljanski župan Zoran Janković poleg Marjana Šarca največkrat omenjena oseba), očiščenje pokojninskega sistema vseh privilegijev, popolno zaporo meje za ilegalne migrante, lustracijo skorumpiranih sodnikov, decentralizacijo, selitev institucij države po vsem teritoriju Slovenije, red v zdravstvu, razbremenitev delavcev in podjetnikov. Poleg tega pa je Janša zahteval odstop direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Rajka Kozmelja.

Večina udeležencev shoda je prispela v Ljubljano na organiziran način, z avtobusi, iz manjših slovenskih mest in krajev. Pobudnike shoda je sprejel predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ker meni, da so razlogi za jezo in nezadovoljstvo ljudi utemeljeni, pred tem pa so imeli tudi mašo za domovino.