Na festivalu, ki poteka v okviru projekta APPLAUSE, so celodnevni program sklenili z razglasitvijo zmagovalca kulinaričnega natečaja za najboljšo inovativno jed iz topinamburja in mirabolane, tudi štrbonclja. Komisijo v sestavi Marjete Cevc iz Biotehniškega izobraževalnega centra, Irene Vovk s Kemijskega inštituta ter Bojane Boh Podgornik z Naravoslovnotehniške fakultete je prepričala Marija Novak, ki se je na nagradni natečaj prijavila s svojim ajdovim štrboncljem.

Namen natečaja je bil v prvi vrsti privabiti kulinarične navdušence, ki ustvarjajo jedi iz invazivnih rastlin. »Na natečaj je prišlo sedemnajst receptov. Prevladovale so predvsem jedi z mirabolano, od čokoladnega kolača do soparjenih bučnih cmočkov, nekaj je bilo tudi smutijev, pa drobljenci iz mirabolane, čatniji kot dodatek k mesnim jedem,« je na podelitvi, ki jo je nagrajenka izpustila, povedala Irena Vovk. Slednja je tudi omenila, da bodo triletni program naslednje leto zaključili z zbirko receptov, v katero bodo vključene tudi zmagovalne jedi lanskega natečaja. S prvim oktobrom se je tako že začel zadnji kulinarični natečaj, ki ga bodo zaključili 20. septembra 2020. Vzporedno z zbiranjem receptov bodo pripravili kulinarične delavnice z uporabo invazivnih rastlin, »Do takrat sprejemamo recepte oziroma kar najbolj inovativne jedi iz topinamburja, mirabolane in robinije,« je še povedala Novakova. vl