"Trenutno smo v demokratičnem in transparentnem parlamentarnem procesu. Predlagala sem 26 kandidatov, od tega jih je 23 sprejetih. Trije kandidati iz raznolikih razlogov niso dobili večinske podpore. Imenovanja kandidatov Madžarske, Romunije in Francije so tako še odprta," je zapisala von der Leynova v izjavi za javnost.

Sporočila je, da se je popoldne sestala s predsedniki političnih skupin desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), socialdemokratov (S&D) in liberalcev (RE) v Evropskem parlamentu ter s predsednikom parlamenta Davidom Sassolijem.

"Ne smemo pozabiti, kaj je na kocki. Prihodnjih pet let bo odločilnih za Evropo v težkem globalnem okolju. Evropa se mora ukvarjati z brexitom, trgovinskimi vprašanji in konflikti v neposredni soseščini. Prav tako se je treba soočiti z velikimi izzivi, kot so podnebne spremembe, digitalizacija in migracijski tokovi," je izpostavila.

Glede na to, da je toliko na kocki, je sedaj po njenih besedah v sodelovanju s parlamentom nujno pospešiti proces in zagotoviti, da bo lahko Evropa ukrepala hitro in učinkovito. Obenem pa vsi vpleteni potrebujejo dovolj časa, da bodo pazljivo premislili o nadaljnjih korakih. "To mora biti skupen cilj," je sklenila.

Goulardova je bila sporna že od začetka

Francozinja Sylvie Goulard, kandidatka za evropsko komisarko za notranji trg, je danes padla na popravnem izpitu v pristojnih odborih Evropskega parlamenta. Proti je glasovalo 82 članov odborov za notranji trg in industrijo, za jih je bilo 29, en glas pa je bil vzdržan. Goulardova odločitev jemlje na znanje v duhu spoštovanja demokracije.

"Odločitev Evropskega parlamenta jemljem na znanje, v duhu spoštovanja demokracije," se je odzvala Goulardova po twitterju. Ob tem se je zahvalila za zaupanje francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu, novoizvoljeni predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in vsem poslancem, ki so glasovali zanjo.

Po dodatnem zaslišanju, na katerem se je morala Francozinja znova braniti pred očitki z vseh strani glede njene integritete in velikosti resorja, koordinatorji pristojnih odborov niso zbrali dvotretjinske večine, potrebne za njeno potrditev. Zato so v skladu s pravilnikom nato v odborih o kandidatki glasovali z navadno večino in jo prav tako zavrnili.

Francozinja je bila sporna od začetka, vendar so bruseljski viri ocenjevali, da je kot Macronova kandidatka "prevelika, da bi lahko padla". Sporna je bila osebno z etičnega vidika, sporen pa je bil tudi njen resor. Še v noči pred predstavitvijo ekipe von der Leynove so potekala burna pogajanja o tem, kako obsežen naj bo. Vsekakor je njen padec močna parlamentarna klofuta Macronu.

Parlament je tako doslej terjal tri žrtve. Že pred zaslišanji so evropski poslanci zaradi navzkrižja interesov dokončno zavrnili Madžara Laszla Trocsanyija in Romunko Rovano Plumb. Nova kandidata uradno še nista imenovana, tako tudi niso znane podrobnosti glede njunih zaslišanj. Na zaslišanju pa je padla še Francozinja.

Zamisel o zaslišanjih je zrasla iz kritik ureditve, po kateri so evropski komisarji imenovani, ne izvoljeni, in prizadevanj po čim močnejšem vplivu Evropskega parlamenta v tem procesu.

Macron pričakuje pojasnila glede zavrnitve

Emmanuel Macron pričakuje pojasnila glede zavrnitve Sylvie Goulard v Evropskem parlamentu. Ne razume, kako se je lahko to zgodilo, saj mu je novoizvoljena predsednica komisije Ursula von der Leyen zagotovila, da Goulardova lahko računa na podporo v parlamentu, je povedal na novinarski konferenci v Lyonu.

Po zavrnitvi Goulardove so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP viri iz Elizejske palače v prvem odzivu sporočili, da je bila Francozinja žrtev politične igre, ki vpliva na celotno Evropsko komisijo, in da se bo Macron pogovoril z novoizvoljeno predsednico komisije, pri čemer so izpostavili pomen spoštovanja resorja, ki ga je dobila Francija.

Macron je nato na novinarski konferenci v odgovoru na vprašanje, za kakšno politično igro gre, pojasnil, da je von der Leynovi predlagal tri imena in da je sama izbrala Goulardovo, ker jo pozna, čeprav je opozoril, da lahko njena kandidatura sproži polemiko. Von der Leynova mu je zagotovila, da je govorila z vodji konservativcev, socialdemokratov in liberalcev, ki so ji obljubili podporo, je povedal.

Francoski predsednik tako ne razume, kot je večkrat poudaril, kako se je lahko zgodila zavrnitev, če so predsedniki treh ključnih političnih družin obljubili podporo, zato bo najprej vprašal za pojasnila. Tudi on je sicer izrecno izpostavil, da je za Francijo ključen resor, ki ga je dobila. Gre za široko področje notranjega trga, ki vključuje obrambno industrijo.