"Zahtevamo takojšen odstop direktorja tajne službe, ki zavrača parlamentarni nadzor in odgovornost tistih vladajočih, ki so Sovo zlorabili," je dejal Janša v nagovoru zbranim na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Sova je namreč zavrnila zahtevo komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), naj ji po opravljenem nadzoru nad kadrovanjem v Sovi, vključno s postopkom zaposlitve konkretne uslužbenke, sicer Šarčeve znanke, posreduje še določeno dokumentacijo. Zahtevo je zavrnila, ker da jo močno skrbi varnost podatkov, ki naj bi s Knovsa uhajali v medije, pa tudi, ker ocenjuje, da Knovs ni pristojen za nadzor področja zaposlovanja na Sovi.

Podpredsednik Knovsa in poslanec SDS Žan Mahnič je v izjavi za STA že izrazil ogorčenje nad odločitvijo Sove. Ocenil je, da "gre za grobo zlorabo Sove in rušenje ustavnega reda".

Da je Knovs pristojen za preverjanje zakonitosti zaposlovanja v Sovi, je v izjavi za medije poudaril tudi predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi). Ob tem je spomnil, da so se podobni primeri dogajali leta 2012, ko je Knovs vodil član Pozitivne Slovenije (PS), katere član je bil takrat tudi sedanji predsednik vlade Marjan Šarec, direktor Sove pa je bil zdajšnji državni sekretar Damir Črnčec.

Tudi takrat se je zapletlo pri nadzoru domnevno spornih zaposlitev na Sovi, a se je po Toninovih besedah na koncu izkazalo, da ima Knovs prav, saj je bilo pri kadrovanju veliko pomanjkljivosti in napak. Nekateri pa so ob tem že spomnili na besede tedanjega premierja Janše, ki je v enem od odgovorov na poslansko vprašanje Jerku Čehovinu iz PS med drugim dejal, da komisija nima pristojnosti, da odloča o tem, kdo bo zaposlen v Sovi.