Policija ni želela potrditi poročanja MDR, da je preiskala hišo v Bennsdorfu na severovzhodu Nemčije. V tej hiši naj bi živela domnevni napadalec Stephan Balliet in njegova mati. Policisti so preiskali tudi več hiš v mestu Landsberg, kjer naj bi bilo ukradeno temno zeleno vozilo, ki je imelo enako registrsko oznako kot vozilo, za katerim se je napadalec skrival med streljanjem.

Domnevni napadalec naj bi po poročanju medijev pobegnil iz Halleja v Landsberg, kjer je grozil zaposlenim v trgovini z avtomobili in vzel novo vozilo za pobeg. Nato je bil udeležen v prometni nesreči, pri čemer ga je policija aretirala.

Policija je kmalu po aretaciji sporočila, da je bilo v Landsbergu, ki leži približno 15 kilometrov vzhodno od Halleja, slišati streljanje. Del mesta, kjer je prišlo do streljanja, je bil do davi zaprt.

Prav tako še vedno ugotavljajo, ali je imel napadalec pomagače. V sredo so sicer sporočili, da je napade izvedel en storilec, potem ko so sprva domnevali, da jih je več.

Po navedbah varnostnih virov je močno oboroženi napadalec pred sinagogo v Halleju odložil doma narejeno eksplozivno napravo, zatem pa skušal vstopiti v verski objekt. Varnostniki so mu to preprečili. Pred sinagogo je ustrelil žensko, zatem je pobegnil z avtomobilom in v bližnji turški restavraciji ustrelil še moškega. Več ljudi je bilo ranjenih, od tega dva huje.

Storilec policiji doslej neznan

Za napad je osumljen 27-letni nemški državljan Balliet, ki policiji v zvezni deželi Saška-Anhalt doslej ni bil znan po desničarskih nazorih.

Napadalec je napad posnel in 35 minut dolg posnetek objavil na spletu, je sporočila skupina SITE, ki nadzoruje dogajanje na spletu. Ogledalo si ga je okoli 2200 ljudi, so navedli.

Skupina je sporočila, da je domnevni napadalec 1. oktobra na spletu objavil tudi manifest v angleščini, dolg približno 10 strani. V njem so fotografije orožja, ki ga je uporabil, omenja tudi prenos v živo prek spleta in da je njegov namen ubijati nebelce, vključno z judi. Omenja tudi, da načrtuje napad na sinagogo v Halleju na judovski praznik jom kipur.

Predstavniki judovske skupnosti so bili ob tem kritični do nemških oblasti in od njih zahtevali zaščito. Vodja Osrednjega judovskega sveta v Nemčiji Josef Schuster je poudaril, da je "škandalozno, da policija ni varovala sinagoge v Halleju na praznik kot je jom kipur".

Tudi vodja Svetovnega judovskega kongresa Ronald Lauder je poudaril, da so potrebna dejanja, ne besede. Pozval je k stalnemu nadzoru judovskih krajev. "Takoj je treba sprožiti enoten boj proti neonacističnim in skrajnim skupinam, ki ogrožajo našo blaginjo," je povedal po poročanju tujih agencij.

Halle bosta sicer danes obiskala nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier in notranji minister Horst Seehofer.

Tožilstvo: Napad v Halleju desničarski terorizem

Sredin napad je bil desničarski terorizem, je danes potrdilo nemško zvezno tožilstvo v Karlsruheju. Kot je pojasnil generalni tožilec Peter Frank, je po doslej zbranih informacijah napadalec nameraval izvesti pokol v tamkajšnji sinagogi.

"Kar smo doživeli včeraj, je terorizem," je poudaril generalni tožilec. Nemška pravosodna ministrica Christine Lambrecht pa je dejala, da je šlo za antisemitski napad.

Po besedah generalnega tožilca so v avtomobilu osumljenca za napad našli štiri kilograme eksploziva. Osumljeni je obtožen dveh umorov in devetih poskusov umora, je še dejal Frank.