V letošnjem ocenjevanju je sodelovalo 35 mest iz 17 držav članic, med katerimi je neodvisni odbor strokovnjakov izbral deset mest, ki so v vseh štirih tekmovalnih kategorijah izkazala odličnost. Predstavniki mest, ki so se uvrstila v finale, so v sredo pred strokovno žirijo predstavili svoje projekte v vseh štirih kategorijah, so sporočili iz Turizma Ljubljana.

Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek je med drugim predstavila projekte in iniciative Mestne občine Ljubljana in Turizma Ljubljana, kot so zelene nabavne verige in borza lokalnih živil, urbano čebelarjenje, nove pohodniške poti v Osrednji Sloveniji ter nov produkt Vonj Ljubljane, ki je še v procesu nastajanja.

Glede dostopnosti je izpostavila projekte, ki omogočajo lažje gibanje in informiranje, tudi oseb s posebnimi potrebami ter možnost souporabe električnih vozil Avant2Go.

Projekt Evropska prestolnica pametnega turizma predstavlja pobudo Evropske komisije za povečanje prepoznavnosti Evrope kot turistične destinacije in vzpostavitve platforme za izmenjavo najboljših praks na področju turizma med evropskimi mesti. Pametno turistično mesto opredeljuje kot mesto, ki uporablja svoj ozemeljski, socialni in človeški kapital za rast turističnega sektorja, blaginjo mesta in boljšo kakovost življenja za prebivalce. »Ljubljana je tako s pridobljenim priznanjem dobila potrditev, da je uspela nadgraditi in izboljšati mesto kot bivalno in potovalno destinacijo,« so dodali.