Popravilo manjših poškodb

Pri manjših poškodbah na trati, ki lahko nastanejo že zaradi na primer čez poletje postavljenega trampolina ali bazena, uporabite travno seme za dosejevanje COMPO. Zaradi embalaže z dozirnikom bo setev nove trave čisto enostavna. Hitro kaljiva semena, odeta v zelen ovoj, bodo varna pred pticami. Pri popravilu večjih poškodovanih površin pa je prava odločitev travno seme za šport in zelenico COMPO. Če dežja ni dovolj, ne pozabite na vsakodnevno zalivanje novoposejanih površin.

Osvežilna nega s prezračevanjem

Če zelenica kljub obilnemu zalivanju ne ozeleni nazaj, je jesen pravi čas za prezračevanje oziroma vertikuliranje. V jesenskih mesecih so tla ponavadi še dovolj topla, da travno seme hitro vzkali, pade pa tudi dovolj padavin, da vam ni treba skrbeti zaradi sončnih ožigov.

Trato pripravite tako, da z nje odstranite odpadlo listje in kamenje. Šele zatem jo prezračite s prezračevalnikom, ki bo trato očistil mahu in odmrle trave. Če po prezračevanju na trati nastanejo večje gole površine, jih enostavno zapolnite s hitrokaljivim travnim semenom za dosejevanje in obnovo COMPO. Da prihranite čas, lahko uporabite tudi mešanico treh kakovostnih komponent – COMPO SAAT Vertikulirni Mix. Že pripravljena mešanica travnega semena, izboljševala tal in gnojila je idealna za čas po vertikuliranju, saj vsebuje vse, kar trava v tem času najbolj potrebuje. Mešanico rahlo vdelajte v tla in skrbite, da boste prezračeno površino v naslednjih štirih tednih redno zalivali. S košnjo počakajte toliko, da bodo travne bilke visoke vsaj pet centimetrov.

Dodajanje hranil

Travo je treba na prihajajočo zimo dobro pripraviti. Ne samo zato, da ji mraz in nenehna vlaga ne bosta prišla do živega, temveč tudi zato, da vas bo v prvih pomladanskih dneh očarala s svežo zeleno barvo. V hladnejši polovici leta se potrebe rastlin po hranilih spremenijo. Medtem ko smo pomladi in poleti pri gnojilih za trato dajali prednost dušičnim gnojilom, je za poznojesensko gnojenje primernejše gnojilo z večjo vsebnostjo kalija, na primer jesensko gnojilo za trato z dolgotrajnim delovanjem COMPO, ki poskrbi za večjo odpornost trate v zimskem času. Okrepljene celične stene so osnova za krepko travo, ki ji zima ne bo prišla do živega. Na trato ga lahko nanesete vse do napovedi prvega snega (odvisno od vremenske situacije nekje do konca novembra). Pazite le, da po prvi zmrzali trate ne boste po nepotrebnem obremenjevali; s tem boste preprečili morebitne poškodbe travnih bilk.

Če boste pravočasno popravili morebitno škodo, ki je lahko posledica suše, vročine ali nestabilnega jesenskega vremena, in trato dobro pripravili na hladnejšo polovico leta, boste nad čudovito zelenico v prvih pomladanskih dneh prijetno presenečeni. (mt)