ZDA so tik pred začetkom novih trgovinskih pogajanj s Pekingom napovedale omejitve pri podeljevanju vizumov Kitajcem, ki so odgovorni za represijo proti muslimanskim Ujgurom v Xinjiangu na severozahodu Kitajske. »Kitajska ima zaprtih več kot milijon muslimanov v sistematičnem in brutalnem boju za odpravo njihove religije in kulture v Xinjiangu,« je v torek izjavil zunanji minister Mike Pompeo. Napovedal je omejitve pri podeljevanju vizumov za odgovorne pri tej represiji in njihove družine, a ni povedal ne za koga to velja ne za koliko Kitajcev.

Že v ponedeljek so ameriške oblasti prepovedale prodajo ameriških izdelkov in storitev 28 kitajskim podjetjem in vladnim organizacijam, tudi policiji Xianjianga, ki so vpleteni v represijo proti Ujgurom. »Ta ukrep bo preprečil, da bi našo tehnologijo uporabljali za zatiranje manjšine,« je pojasnjeval ameriški trgovinski minister Wilbur Ross. To je hud udarec za ameriški podjetji za umetno inteligenco Megvii in SenseTime ter za podjetje Hikvision, ki je prvo na svetu v proizvodnji naprav za videonadzor in ki je imelo donosne posle v Xinjiangu.

Tudi po ocenah nevladnih organizacij za človekove pravice, kot je Human Rights Watch, je v kitajskih taboriščih za prevzgojo zaprtih več kot milijon Ujgurov. Kitajske oblasti trdijo, da nič od tega ni res in da gre za centre za poklicno usposabljanje, s katerimi se želijo boriti proti islamizmu, separatizmu in terorizmu. Kritiki pravijo, da teroristični napadi posameznikov ne opravičujejo takega nasilja nad večjim delom tega ljudstva turškega izvora, ki šteje 10 milijonov pripadnikov.

Cenzura risanke South Park

Deloma je z vprašanjem Ujgurov povezana tudi odločitev kitajskih oblasti te dni, da onemogočijo predvajanje ameriške risane serije za odrasle South Park in dostop do vseh vsebin, povezanih z njo, na spletu. Peking je razjezila zadnja epizoda z naslovom Skupina v Kitajski, predvsem zato, ker kritizira Hollywood, da se prilagaja kitajski cenzuri (ne bi bilo prvič – po pisanju zgodovinarjev je bila ameriška filmska industrija v 30. letih prejšnjega stoletja zelo previdna in obzirna do nacizma). »Ni vredno živeti v svetu, v katerem Kitajska nadzira umetnost moje države,« reče eden od likov v epizodi South Parka. Drugi lik pa so v isti epizodi na Kitajskem zalotili pri prodaji mamil, zaradi česar je moral v delovno taborišče, ki spominja na koncentracijska taborišča za Ujgure.

Po drastičnem ukrepu kitajske cenzure sta avtorja risane serije objavila posmehljivo opravičilo, v katerem med drugim piše: »Tako kot NBA pozdravljamo kitajske cenzorje v naših domovih in v naših srcih. Tudi mi imamo rajši denar kot svobodo in demokracijo… Naj živi Komunistična partija Kitajske!«

Kesanje v NBA

Ameriško nacionalno košarkarsko zvezo NBA omenjata zato, ker se je v zadnjih dneh tudi posipala s pepelom zaradi Kitajske, spor pa se le še stopnjuje. Začelo se je tako, da je je Daryl Morey, športni direktor Houston Rocketsov, ki je ena od najbolj priljubljenih ameriških ekip na Kitajskem, na twitterju izrazil podporo protestnikom v Hongkongu. Kitajska televizija CCTV, ki predvaja tekme NBA, je takoj napovedala, da ne bo več predvajala tekem omenjene teksaške ekipe, v kateri je dolgo časa igral ljubljenec milijonov kitajskih gledalcev Yao Ming. Morey je zaman izbrisal tvit in se deloma opravičil, James Harden, vrsto let najboljši igralec Houstona, pa je izjavil: »Opravičujemo se. Radi imamo Kitajsko. Radi bi igrali tam.«

V vodstvu NBA so najprej izjavili, da je Morey »žalil naše prijatelje iz Kitajske«. NBA je nedavno podpisal pogodbo o predvajanju tekem s kitajskim spletnim velikanom Tencent v vrednosti 1,3 milijarde evrov. Toda zaradi izjave je bila zveza deležna kritik doma. »Kitajska poskuša uporabiti velikost svojega trga za to, da utiša kritike,« je rekla demokratska predsedniška kandidatka Elizabeth Warren, republikanski senator Ted Cruz pa, da človekove pravice niso naprodaj in NBA ne bi smel podpirati komunistične cenzure.

Zaradi takšnih kritik je šef NBA Adam Silver v torek izjavil, da ima Daryl pravico do svojega mnenja in da bo NBA še naprej podpiral svobodo izražanja. To pa je še bolj razjezilo Kitajsko, kjer pravijo, da svoboda govora ne seže do spodkopavanja nacionalne suverenosti in družbene enotnosti. Tako je sodelovanje z NBA zamrznilo vseh enajst kitajskih pokroviteljev, pripravljalnih tekem lige pa ne bodo predvajali ne po televiziji ne na spletu.