Slovenska reprezentanca si je po septembrskih zmagah nad Poljsko in Izraelom pripravila izvrstno izhodišče pred zadnjimi štirimi tekmami v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020. Izbranci Matjaža Keka so poskočili na drugo mesto, ki prinaša nastop na velikem tekmovanju, a ker peterico reprezentanc v zgoščeni skupini G loči samo pet točk, se obeta vznemirljiv zaključek kvalifikacij. Slovenija bo po današnjem gostovanju v Skopju pri Severni Makedoniji v nedeljo v Ljubljani gostila Avstrijo. Novembra bo v Stožicah igrala z nekonkurenčno Latvijo, ki sploh še nima točke, prav na koncu pa bo gostovala v Varšavi proti Poljski.

Drevišnji nastop proti Severni Makedoniji sodi med najpomembnejše preizkušnje sedanje generacije slovenskih nogometašev. Pravzaprav gre za ključno tekmo kvalifikacij. Zmaga v Skopju namreč odpira vrata raja, saj bi Makedonci praktično izpadli iz igre za euro, Sloveniji pa bi se nasmehnila velika priložnost, da bi si še pred zadnjim krogom in vročim gostovanjem v Varšavi zagotovila vstopnico za evropsko prvenstvo. V tem primeru bi morala v nedeljo v Stožicah pasti tudi Avstrija, ki skupaj s Poljsko velja za favoritinjo skupine. Če bo Slovenija oktobra nadaljevala zmagoviti niz, ki traja tri tekme, bo evropsko prvenstvo potrjevala pred domačimi navijači novembra proti Latviji, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović. Potem ko so navijači razgrabili vstopnice za nedeljski sosedski spektakel z Avstrijo, vlada povečano zanimanje že za novembrski test proti Latviji.

In kaj bi se zgodilo, če bi Slovenija nocoj remizirala z Makedonci? Točka v Skopju bi slovenskim nogometašem otežila delo v nadaljevanju kvalifikacij, a še ne bi usodno vplivala na razplet v skupini G. V tem primeru bi za uvrstitev na prvenstvo verjetno zadostovalo sedem točk proti Avstriji, Latviji in Poljski, kar pomeni, da si Slovenci vse do konca kvalifikacij ne bi smeli privoščiti nobenega poraza. Hudo godljo pa bi si Kekovi varovanci zakuhali z nocojšnjim porazom v Skopju, po katerem bi ne glede na razplet preostalih tekem med Latvijo in Poljsko ter Avstrijo in Izraelom zdrsnili na četrto mesto. Poraz proti Severni Makedoniji do konca kvalifikacij ne pušča dvomov – Slovenija bi morala v tem primeru za odhod na evropsko prvenstvo slaviti na vseh treh preizkušnjah do konca kvalifikacij. A pozor – Slovenija je najboljše predstave praviloma odigrala jeseni. V zadnjih petih letih je izkupiček reprezentance na šestnajstih uradnih oktobrskih in novembrskih tekmah pozitiven – pet zmag, sedem remijev in štirje porazi.