Spektakularna predstavitev obeh ekip pred začetkom tekme je imela zgolj eno »lepotno napako« – na tribunah Zlatoroga se je namreč zbralo (pre)malo gledalcev za največji slovenski rokometni derbi. Gostitelji so nastopili v popolni zasedbi, pri gostih so manjkali trije nosilci igre (Aljaž Panjtar, Andris Celminš, Vid Levc), vseeno pa so bili v primerjavi z avgustovskim superpokalom v Slovenj Gradcu močnejši za dva krožna napadalca (Miha Kavčič, Vladimir Bojanić). Velenjčani so tekmo začeli s pričakovano obrambo 5-1, na »špici« je bil Matic Verdinek, toda sistem, ki naj bi bil največji obrambni »strup« za Celjane, je bil danes svetlobna leta daleč od dobre izvedbe.

Po golu izkušenega Davida Miklavčiča v drugi minuti so Velenjčani sicer povedli z 1:0, toda to je bilo prvo in sočasno tudi njihovo zadnje vodstvo na tekmi. Tudi zaradi dveh zgrešenih sedemmetrovk in obramb Klemna Ferlina (8 obramb v prvem polčasu) je ekipa iz Šaleške doline že pred dvajseto minuto prvič zaostajala za pet golov (4:9), si že pred odmorom dvakrat pridelala minus šest (6:12, 7:13), prvih trideset minut pa končala z zgolj 47-odsotno učinkovitostjo pri strelih na gol, medtem ko so Celjani prvi del derbija končali pri odličnih 78 odstotkih.

Tudi v drugem polčasu je šlo bolj ali manj za obračun mačke z mišjo in v 42. minuti so imeli pivovarji prvič deset golov naskoka (23:13). Čeprav je Gorenjev trener Zoran Jovičić pred tekmo večkrat poudaril, da ima recept za zmago proti Celju, je bilo že sredi drugega polčasa jasno, da od recepta ne bo nič in da je derbi odločen. Zato si je lahko domači strateg Tomaž Ocvirk privoščil tudi takšen luksuz, da je v zadnji četrtini dvoboja ponudil priložnost »drugi garnituri« oziroma mlajšim igralcem z manjšo minutažo. A to se proti razglašenim Velenjčanom (14 izgubljenih žog) ni poznalo: »rezervisti« prednosti niso le zadržali ali je morebiti celo zapravili, ampak so jo v predzadnji minuti po golu Tobiasa Cvetka pripeljali do rekordnih plus trinajst (33:20). Celjani imajo po zgolj šestih krogih že neverjetnih osem točk prednosti – tako kot tudi še neporaženi Ribničani – pred Gorenjem, ki je v Zlatorogu nazadnje zmagalo že davnega 4. decembra 2013 pod vodstvom takratnega trenerja Ivana Vajdla (30:29).

Junak celjske zmage je bil vratar Klemen Ferlin, nekdanji član Gorenja, ki je danes zbral 14 obramb in ustavil več kot 40 odstotkov strelov: »Niti slučajno nismo pričakovali, da bomo tako povozili Gorenje. Tudi sam sem pred derbijem napovedal, da ne pričakujem zmage z desetimi ali več goli razlike. Toda pokazali smo pravi odnos in pristop do igre, vsak od nas je verjel, da bomo dali prav vse od sebe. In to se je tudi zgodilo, zato moramo to ponavljati tudi na naslednjih tekmah. Že v prvih petih minutah, ko sem videl, kako deluje obramba, mi je bilo vse jasno. Tekme se dobivajo v obrambi in to se je znova pokazalo in potrdilo. Tudi mlajši igralci, ki so vstopili sredi drugega polčasa, čeprav je trener verjetno želel zmagati s čim višjo razliko, so se izkazali.«

Matic Verdinek, krilni igralec danes nebogljenega Gorenja in slovenski reprezentant, je v letošnji sezoni spet prvi strelec kluba (kar 35 golov na prvih petih tekmah), v Celju pa je bil povsem odrezan od igre in se je samo dvakrat vpisal med strelce: »V tekmo nismo šli pravi in na pravi način, bili smo zelo počasni, izgubljali smo žoge, skoraj nič ni bilo od naše znane hitre igre, premalo smo izkoriščali krilne igralce in hitre (pol)protinapade. Niti odsotnost poškodovanih igralcev niti potovanje iz Srbije po evropski tekmi z Metaloplastiko v Šabcu ne moreta in ne smeta biti razloga za slabo igro. Bili smo zelo slabi v obrambi in napadu, nasprotniki so se dobro pripravili na nas in zasluženo zmagali. Toda kljub porazu moramo takoj dvigniti glave in iti naprej.«