V aljaškem nacionalnem parku Katmai National Park so te dni končali izbor najbolj zavaljenega medveda. Tekmovanje, ki da ga (nevede) udeležijo v parku živeči rjavi medvedi, vsako leto pritegne precej pozornosti. Park Katmai je letos že peto leto zapored na svoji facebook strani pripravil tekmovanje in sledilce pozval h glasovanju za najbolj tolstega medveda.

Zaposleni so objavili fotografije medvedov, kakršni so bili ob začetku poletja in kakšni septembra, glasovalci pa so odločali, katera zver se je na prihajajočo zimo kar najbolje pripravila. V finalu se je znašla Holly, samica, ki je leta 2015 posvojila zapuščenega mladiča, kar je v medvedjem svetu izjemno redko. »Medvedi so večinoma zelo sebična bitja,« so o pomanjkanju altruizma zapisali v opisu medvedke Holly. Njen tekmec, Lefty, je poleg velikih količin sala znan tudi po tem, da je njegov levi uhelj manjši od desnega. Zaposleni so ga opisali kot nekdaj agresivnega medveda, ki se je naučil potrpežljivosti.

Organizatorji včeraj zaključenega tekmovanja so sporočili, da je zmagala Holly.

Bi lahko medvedi pomagali astronavtom?

Organizatorji tekmovanja zatrjujejo, da izbor najdebelejšega medveda nikakor ni zasmehovanje ali norčevanje iz debelosti. »Velike količine telesne maščobe so pri rjavih medvedih znak izvrstnega zdravja in večje možnosti za preživetje skozi zimo,« pojasnjujejo. Rjavi medvedi okoli julija preidejo v fazo hiperfagije (nenehnega hranjenja), kar je nujno za preživetje v času zimske hibernacije, ko medvedi izgubijo približno tretjino svoje mase. Znanost sicer še zdaleč nima vseh odgovorov o zimskem spanju, se pa zanj močno zanima. Z biologijo medvedov bi namreč lahko prišli do načina, kako kosti astronavtov med daljšim bivanjem v vesolju zaščititi pred slabljenjem. Medvedi se namreč med hibernacijo komajda kaj premikajo, kljub temu pa njihove kosti in mišice skoraj ne oslabijo.