Ena od tem današnjega pogovora premierjev je bil brexit, pri čemer je Michel, ki bo decembra prevzel vodenje Evropskega sveta, izrazil upanje, da bosta EU in Združeno kraljestvo dosegla dogovor o izstopu. »Podal bi rad optimistično sporočilo,« je poudaril ob tem. Na skupni novinarski konferenci po srečanju je izpostavil, da bo v prihodnjih tednih potrebna pripravljenost za rešitev na obeh straneh.

Tudi slovenski premier je izrazil upanje, da bosta strani našli rešitev. »Zadeva se vleče že predolgo in zavira reševanje pomembnih tem, ki so pred nami,« je izpostavil.

Od novega predsednika Evropskega sveta sicer pričakuje spoštovanje evropskih vrednot. »Vem, da je politik, ki spoštuje vladavino pravo, zagovarja vrednote EU, in prepričan sem, da bo tako ravnal tudi ko bo na mestu predsednika Evropskega sveta.« je odgovoril na novinarsko vprašanje, kaj pričakuje od Michela glede spora od arbitraži med Slovenijo in Hrvaško ter vstopanju slednje v schengensko območje.

Predsednik vlade je danes v Ljubljani gostil predsednika belgijske vlade, ki opravlja tekoče posle. Njegov obisk v Sloveniji sodi v sklop priprav na prevzem njegove funkcije prihodnjega predsednika Evropskega sveta. Pred tem je obiskal Berlin in Rim. Michel je bil za novega predsednika institucije, v kateri sodelujejo voditelji držav članic, izvoljen v začetku julija, položaj pa bo nastopil 1. decembra.