Med prehranskimi strokovnjaki, ki se poglobljeno ukvarjajo z vplivom hranil na človeško telo, je te dni završalo. Mednarodna skupina nutricionistov in prehranskih strokovnjakov NutriRECS je namreč objavila študijo, katere glavni poudarek je, da ni nikakršne potrebe, da bi zmanjševali uživanje rdečega in procesiranega mesa.

Skupina zagovarja tezo, da so dokazi o škodljivosti procesiranega mesa za zdravje nepreverljivi in da korelacija z boleznimi, kot je rak, ni potrjena.

Nedavno ustanovljen NutriRECS se sicer predstavlja kot organizacija, ki javnost oskrbuje z »zanesljivimi prehranskimi napotki«. Bradley Johnston, njen soustanovitelj in eden od avtorjev študije, ki razburja velik del strokovne javnosti, trdi, da niso našli trdne povezave med uživanjem procesiranega mesa in rakom, diabetesom in boleznimi srca.

»Zelo neodgovorno je podajati takšne trditve,« pravi dr. Frank Hu s Harvarda, ki je nedavno objavil študijo, v kateri prehranjevanje z rdečim in procesiranim mesom povezuje z večjo smrtnostjo. Srenja vodilnih ameriških in britanskih prehranskih strokovnjakov mu prikimava in izraža zaskrbljenost zaradi vpliva tovrstnih študij na javno zdravje.

WHO vztraja: Procesirano meso je karcinogeno

Povprečni Američan in Evropejec približno dva- do štirikrat na teden jesta rdeče ali procesirano meso. NutriRECS pravi, da ni s tem nič narobe in da količine ni potrebno zmanjševati.

Te ugotovitve so v nasprotju z vsem, kar je znanost doslej dognala o rdečem mesu. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Angleška državna zdravstvena služba in Ameriško združenje za boj proti raku so organizacije, ki so veliko sredstev namenile preučevanju vplivov rdečega in procesiranega mesa na človeško telo. Vse so prišle do zaključka, da obstaja korelacija med nekaterimi usodnimi boleznimi in uživanjem rdečega ter procesiranega mesa.

WHO je rdeče meso pred štirimi leti označila kot »verjetno karcinogeno«, procesirano meso pa kot karcinogeno, saj so našli močno povezavo z rakom debelega črevesa. »Zatrjevanje, da ta povezava ne obstaja, povečuje tveganje za povečanje števila obolelih za kolorektalnim rakom,« opozarja Nigel Brockton z Ameriškega inštituta za raziskovanje raka, ki dodaja, da zaradi tovrstnih študij upada tudi zaupanje ljudi v prehranske nasvete strokovnjakov.

Več kot 12.000 zdravnikov, znanstvenikov in nutricionistov je že podpisalo peticijo, ki zahteva popravo napačnih navedb, ki »predstavljajo veliko grožnjo javnemu zdravju«. Tisti, ki v rdečem in procesiranem mesu ne vidijo krivca za številne bolezni, vse skupaj ponazarjajo z motoristi in čeladami: »Vsi vemo, da čelade lahko rešijo življenje. Toda nekateri med vožnjo želijo čutiti veter v laseh in – priznajmo si – ne bodo kar vsi umrli zaradi tega.«

NutriRECSOVA ekipa, gre za skupino 14 znanstvenikov, je do svojih zaključkov prišla na podlagi meta-analize velikega števila študij, ki so preučevale vplive rdečega mesa. Njihove ugotovitve kažejo, da so učinki zmanjšanja uživanja rdečega in procesiranega mesa na zdravje zelo majhni. Ti znanstveniki so mnenja, da blagi pozitivni učinki ukinitve uživanja te hrane ne pretehtajo zadovoljstva, ki ga ljubitelji mesa občutijo ob salamah in klobasah.

Seveda pa zadržki do uživanja mesa niso povezani samo z zdravjem. Proizvodnja enormnih količin mesa za potrebe človeške prehrane je izredno obremenjujoča za okolje, mnogi pa opozarjajo tudi na etične vidike uživanja mesa.