Britanski premier Boris Johnson se je o svojih predlogih za spremembo brexitskega dogovora danes po telefonu pogovarjal še z nemško kanclerko Angelo Merkel, potem ko je že govoril s francoskim predsednikom Macronom. Ne prva ne drugi menda nimata časa, da bi se dobila z njim med hitro turnejo po Evropski uniji, ki jo je začel načrtovati za čas pred vrhom Unije 17. in 18. oktobra. Že samo s tem sporočilom sta Johnsonovim predlogom napol prižgala rdečo luč, nato pa jo prižgala še dokončno, vsaj sodeč po neuradnih virih iz Johnsonovega kabineta. Macron je po pogovoru z britanskim premierjem dejal, da se bo EU do konca tega tedna odločila, ali je možna sklenitev dogovora, Merklova pa je nato Johnsonovim predlogom skoraj povsem zaprla vrata. Jasno naj bi mu povedala, da je dogovor na podlagi njegovih predlogov »vsesplošno malo verjeten« in da pogajanja ne napredujejo, ampak nazadujejo, pravi vir iz premierjevega kabineta, po katerem naj bi Merklova povedala Johnsonu, da je edina pot iz sedanjega brexitskega zastoja ta, da Severna Irska ostane v carinski uniji EU in za vedno sprejme pravila skupnega trga EU.

»Neumna igra iskanja krivca«

V Nemčiji (še) niso hoteli komentirati tega neuradnega odziva iz britanske vlade na pogovor Johnsona in Merklove. V Bruslju pa pravijo, da to ni uradno stališče EU in da dvomijo, da bi Merklova uporabila besede »vsesplošno malo verjeten«. Tako misli tudi predsednik evropskega sveta Donald Tusk, ki je Johnsona obtožil, da se gre neumno igro iskanja krivca (za brexit brez dogovora). Tvitnil je: »Boris Johnson, ne gre za to, kdo bo zmagal v neumni igri iskanja krivca. Gre za prihodnost Evrope in Britanije pa tudi za varnost in interesov naših narodov. Nočeš dogovora, nočeš odložitve (brexita), nočeš preklica (brexita), quo vadis (kam greš)?« Britanski dopisniki iz Bruslja dodajajo ocene diplomatov EU, da gre Johnson v volilno kampanjo: hitra razlaga telefonskega pogovora z Merklovo naj ne bi bila nič drugega kot začetek Johnsonove kampanje za pričakovane predčasne parlamentarne volitve v Britaniji.

Britanski komisar?

Tako si je mogoče razlagati tudi govorice, ki so prišle v britanske medije, da Johnson ne bo šel na vrh EU, če bo kazalo, da brexitski dogovor ni možen. Ali informacije, da britanski ministri obravnavajo vrsto predlogov o »sabotiranju« struktur in dela Evropske unije, če bi Johnsona okoliščine prisilile, da zaprosi za odložitev brexita. V tem primeru bi z britanskim vetom lahko denimo preprečil sprejetje sedemletnega proračuna Unije in v Bruselj poslal britanskega komisarja, ki bi oviral delo evropske komisije. Dva britanska ministra zase pravita, da sta med tistimi, ki zahtevajo »bolj agresiven odnos« do Bruslja.

Vodilna opozicijska laburistična stranka je premierja obtožila, da s hitrim razkrivanjem vsebine pogovora z Merklovo cinično poskuša sabotirati pogajanja. Voditeljica liberalnih demokratov Jo Swinson pa je dejala, da si Johnson nikoli ni resno prizadeval za brexitski dogovor, ampak da je želel izsiliti brexit brez dogovora, ki bi bil po njenem katastrofalen za delovna mesta, državno zdravstvo in varstvo okolja. Zakon ga sicer obvezuje, da zaprosi za odložitev brexita, če do 19. oktobra ne sklene dogovora z EU o izstopu in zanj dobi potrditev parlamenta. Johnson vseeno ponavlja, da bo Britanija v vsakem primeru zapustila EU 31. oktobra.