Napetost pred oktobrskima tekmama v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo s Severno Makedonijo jutri v Skopju in z Avstrijo v nedeljo v razprodanih Stožicah se stopnjuje in je precej večja, kot je bila pred septembrskima tekmama za biti ali ne biti s Poljsko in Izraelom. To je razvidno tudi iz početja slovenskega selektorja Matjaža Keka. Septembra je za javnost zaprl le zadnja treninga večer pred tekmo, tokrat je reprezentanca za zaklenjenimi vrati v idiličnih razmerah na toplem jesenskem popoldanskem soncu na Brdu pri Kranju vadila že včeraj popoldne. Zaradi malo časa je bil to sploh edini pravi trening pred gostovanjem v Skopju. Za vraževerne takšno početje ni dober znak, saj je junija Kek zapiral treninge pred sosedskim derbijem z Avstrijo, ki se je nato končal z obupno slabo igro v prvem polčasu in porazom v Celovcu. Ko je imela septembra reprezentanca popolnoma odprta vrata, je dosegla zmagi proti vodilni ekipi skupine Poljski in po preobratu z golom v zadnji minuti proti Izraelu, kar je sprožilo nogometno evforijo v Sloveniji. A dejstvo je tudi, da Slovenija najboljše tekme igra jeseni, zlasti oktobra, ko je v minulih desetletjih dosegla nekaj prestižnih zmag.

Verbič vesel, da je dočakal nogometno evforijo

»Upam, da se bo jesenska tradicija uspešnosti nadaljevala. S serijo treh zmag zapored smo dobili zagon, zato se je tudi v glavah precej lažje pripraviti na nove tekme, saj je samozavest na visoki ravni. Dolgo časa sem čakal na takšno nogometno evforijo in zdaj jo moramo ohraniti. Cilj je zmaga na obeh tekmah. V Skopju bomo šli na vse ali nič, čeprav ima Makedonija izjemno kakovostne reprezentante,« napoveduje Benjamin Verbič, ki je v odlični strelski formi, saj je se je vpisal med strelce na zadnjih treh tekmah ukrajinskega prvenstva. Močan adut Slovenje je prav v tem, da večina igralcev stalno igra v svojih klubih, kar vpliva na njihovo samozavest.

Ker izkušeni trenerji ne menjajo ekipe, ki zmaguje, je nogometna logika takšna, da bi Kek v začetno enajsterico uvrstil iste igralce, ki so se septembra osvojili šest točk in niz zaporednih zmag povečali na tri. Vratar bo Oblak. Na bokih Stojanović in verjetno Balkovec, ki je v rahli prednosti pred Jokićem, ki je imel nekaj težav s poškodbo tetive. V osrčju obrambe je standardna naveza Mevlja, ki je ujel tekmovalni ritem v Sočiju, in Struna, ki se mu sploh ne pozna, da se privaja na časovno razliko z ZDA. Defenzivna vezista sta standardna Krhin in Kurtić, na krilnih položajih maratonec Bezjak, če bo povsem okreval po poškodbi, in Verbič, strelec dveh golov proti Izraelu. Ofenzivne naloge bosta imela umetnik Iličić s potezami z dodano vrednostjo in napadalec Šporar, ki je v izvrstni strelski formi. Vselej je tudi možno, da Kek pripravi kakšno taktično presenečenje za tekmeca, a še veliko več pozornosti posveča temu, da igralci razmišljajo le o prvi tekmi s Severno Makedonijo in prav nič o Avstriji.

Težave Severnih Makedoncev po odvzeti žogi

Slovenijo v Skopju čaka eno najbolj vročih gostovanj v kvalifikacijah. Tekme med reprezentancami, ki so nastale na območju nekdanje Jugoslavije, imajo vedno dodaten naboj z veliko emocij, saj gre tudi za prestiž v regiji. Že tekma marca v Stožicah, ki se je končala z remijem (1:1), je bila izjemno živčna, borbena in ostra. Za Severno Makedonijo je to zadnja priložnost, da z zmago ostane v boju za drugo mesto v skupini, ki še vodi na evropsko prvenstvo leta 2020. »Če smo vsi zdravi, lahko igramo z vsakim. Če ponovimo pristop s tekme proti Poljski, ni bojazni za ugoden izid. Severne Makedonce smo analizirani. Veliko igrajo prek Gorana Pandeva, zato moramo preprečiti, da bi žoge sploh prišle do njega. Najbolj pomembno bo, da po odvzeti žogi s podajo ali dvema pridemo na njihovo polovico in napadamo. Po tem, kar sem videl, imajo Makedonci velike težave sekundo ali dve takoj, ko jim žogo odvzameš. S pravo podajo lahko izigraš celotno njihovo zvezno vrsto in prideš neposredno na zadnjo linijo obrambe,« je del taktičnega načrta razkril izkušeni Denis Popović, pri 29 letih svež obraz v reprezentanci, ki ima zelo pomembno vlogo, ko vstopa s klopi. Morda bo jutri eno izmed taktičnih presenečenj Keka.